Ořechová žemlovka s vanilkovou omáčkou

Chcete-li klasickou žemlovku přeměnit na luxusní dezert, tohle je přesně ten recept, který hledáte – voňavá ořechová žemlovka přelitá vynikající vanilkovou omáčkou.

Ořechová žemlovka s vanilkovou omáčkou
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Ořechová žemlovka s vanilkovou omáčkou

Co budeme potřebovat:
  • 10 ks malých housek nebo rohlíků
  • 4 ks vajec
  • 50 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g ořechů (mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, …)

vanilková omáčka:

  • 1 ks vejce
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 100 g krystalový cukr
  • 1 KL vanilkový extrakt
  • 1/4 KL mletá skořice
  • 1 špetka muškátový oříšek


Jak budeme postupovat:

  • Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem (ne horkým). Přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, mléko a smetanu. Znovu promíchejte.
  • Pečivo nakrájejte na malé kostičky, přidejte ho do misky a pomalu jej tlačte do tekuté směsi, aby dobře nasáklo. Necháme odstát alespoň 15 minut.
  • Mezitím předehřejte troubu na 170 °C, nasekejte ořechy a jemně je opražte na suché pánvi.
  • Polovinu navlhčeného těsta naplňte do máslem vymazané zapékací misky a posypte ořechy. Přidejte zbytek pečiva a pečte v troubě asi 50 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  • Připravte vanilkovou omáčku. V hrnci vyšlehejte vejce, smetanu a cukr. Přidejte další příchuť – vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek. Zapněte plamen a za stálého míchání přiveďte na nejnižším stupni k varu. Když omáčka zhoustne, odstavte ji z ohně, přeceďte přes síto a nechte vychladnout.
  • Žemlovku podávejte přelitu lahodnou omáčkou.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte: Božská Raffaello buchta s vanilkovým krémem a ořechovým těstem!