Klasická tradiční koprová omáčka s vařeným hovězím!

Kôprovka je klasika, kterou si každý připravuje podle svých preferencí: na slano, na sladko, na kyselo, s hovězím masem nebo s vejcem, s bramborem nebo s knedlíkem. Zde je naše verze – tradiční koprová omáčka s vařeným hovězím!

klasická tradiční koprová omáčka s vařeným hovězím!
Zdroj: kochrezepte.at
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Tradiční koprová omáčka s vařeným hovězím

Co budeme potřebovat:

maso a vývar:

  • 1 kg hovězí kýta (hovězí přední)
  • 1 kus kost
  • 1 ks petržel
  • 2 ks mrkev
  • 1/2 ks menší celer
  • 1 ks cibule
  • trochu sůl (1 KL), celý černý pepř (5), nové koření (3), bobkový list (2)

na koprovou omáčku:

  • 6 PL máslo
  • 5 PL hladká mouka
  • 1,5 litrů hovězí vývar
  • 1 kelímek smetana na vaření
  • 1 hrst čerstvý kopr
  • podle chuti sůl, mletý černý pepř, ocet, cukr


Jak budeme postupovat:

  • Všechny ingredience na vývar dejte do velkého hrnce (zeleninu neloupejte), zalijte vodou a přiveďte k varu.
  • Vývar stáhněte na nejnižší možný plamen a vařte asi 3 hodiny.
  • Nakonec ho sceďte a maso odložte stranou. Zeleninu už nebudeme potřebovat.
  • Vaření vývaru můžete samozřejmě vynechat a použít hotový vývar nebo bujón.
  • Na omáčku rozpusťte máslo ve velkém hrnci, zaprašte ho moukou a zašlehejte světlou jíšku.
  • Přilijte scezený vývar, dobře rozmíchejte metličkou, přiveďte k varu a dobře povařte asi 15 minut.
  • Omáčku zjemněte smetanou, minutu povařte, ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
  • Nakonec přidejte ocet a cukr podle chuti. Znovu přiveďte k varu a odstavte.
  • Do horké omáčky vmíchejte nasekaný kopr.
  • Podávejte s plátky vařeného hovězího masa a domácími knedlíky.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na koprovou omáčku s vařeným hovězím zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Hovězí karbanátky v ostře kyselé houbové omáčce – jedinečná kombinace!