Dnešní recept na fantastický makové copy s tvarohem, jsme si vypůjčili v naší facebookové skupině Prima kuchařka od naší čtenářky Jany Podolákové Burkartové, tímto jí děkujeme. V této skupině se s námi můžete také podělit o váš oblíbený dezert. Stačí přidat hezkou fotku i s ingrediencemi a postupem. My tento recept zařadíme do našeho receptového magazínu. Také se můžete s námi a dalšími čtenáři této skupiny podělit o to, co máte dnes k obědu nebo jaké pohoštění chystáte na narozeninovou oslavu.
Nyní ale zpět už k našemu receptu na makové copy z kynutého těsta s tvarohem. Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku. Tento recept je určen spíše těm zkušenějším kuchařům a kuchařkám.
Oslovil vás tento recept? Pojďme si tedy společně přichystat fantastické makové copy.
Pokud hledáte nějakou slanou dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tyto výborné sýrové koule!
Výborný recept na makové copy:
Co budeme potřebovat:
těsto:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- půl hrnku cukru krystal
- sáček van. cukru
- kůra z 1 citronu
- 200 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- plátek rozpuštěného másla (80 g)
- 3/4 droždí
- půl vaničky tvarohu
- hrst rozinek
náplň:
- mák
- mléko
- citr. šťáva
- cukr
- špetka vanilky
- 1 PL povidel
Jak postupovat:
1) Začneme tím, že si z mléka, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Zapracujeme zbylé ingredience určené na těsto a uhněteme si hezké, jemné těsto. Necháme 40 minut kynout.
2) Jakmile nám těsto nakyne, tak jej rozdělíme na 2 poloviny. Ponecháme si jen jednu polovinu, kterou si ještě rozdělíme na 2 stejné části. Obě si vyválíme do podoby plátu.
3) Nyní náplň. Jednoduše si svaříme mák s mlékem, cukrem, citr. šťávou, vanilkou a lžící povidel. Měla by nám vzniknout hustější kaše, tak jako na obrázku.
4) V dalším kroku naší makovou náplň naneseme na naše jednotlivé pláty, stejně jako je na obrázku. Zamotáme a spleteme jednoduchý cop. Poté necháme ještě chvilku kynout.
5) Dále si naše copy potřeme žloutkem smíchaným s mlékem. Pečeme při 180 stupních dozlatova. Po dopečení a vychladnutí přizdobíme moučkovým cukrem. Máme hotovo!
(Malý tip – druhou část kynutého těsta využijeme na makový věnec s brusinkami a mandlemi. Recept zde)