Domů RECEPTY Jablečný vichr: Chutný strouhaný koláč s jablíčky a pudinkovou pěnou!

Jablečný vichr: Chutný strouhaný koláč s jablíčky a pudinkovou pěnou!

Není snad typičtějšího ovoce na dezerty než právě jablka. Obzvláště na podzim, kdy jablka dozrávají a jsou jich plné zahrady, je příprava jablečného dezertu tou správnou volbou. My si v dnešním článku připravíme úžasný strouhaný koláč s jablky a pudinkovou pěnou. Chuť tohoto lahodného dezertu s jablky si zamilujete Vy, i celá Vaše rodina. Připravte ho svým přátelům a blízkým co nejdříve.

Jablečný vichr: Chutný strouhaný koláč s jablíčky a pudinkovou pěnou
Zdroj: bakeandtaste.blogspot.com

Co budeme potřebovat:

na těsto (na plech 33 cm x 23 cm):

  • 4 sklenice hl. mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 pohár moučkového cukru
  • cca 250 g másla (já dávám 1 a 1/2 kostky velkého másla – uvidíte podle konzistence těsta)
  • 6 velkých žloutků
  • 2 lžíce husté zakysané smetany

na náplň:

  • 8-10 ks. kyselých jablek, nakrájených tence
  • 1/4 sklenice vody
  • 1 pohár cukru (případně méně)
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 3 lžíce citronové šťávy

na pěnu:

  • 6 bílků
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 pudinkový prášek zlatý klas

dále:

  • 3 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Příprava těsta. Smícháme mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva ve velké míse. Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme do mouky a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme žloutky, zakysanou smetanu a mícháme tužší těsto (můžeme také pomocí šlehače s metličkami na těsto).

2) Těsto si rozdělíme na dvě části, 1/3 a 2/3. Sbalíme do fólie a dáme vychladnout do lednice (alespoň na několik hodin) nebo do mrazničky (alespoň menší část cesta je dobré dát do lednice, později se bude dát lépe strouhat).

3) Příprava náplně: Jablka dáme do hrnce, přidáme vodu a rozmícháme, přikryjeme asi na 15 minut, nemícháme. Potom přidáme skořici a cukr, mírně promícháme. Smíchejte do směsi škrob, citronovou šťávou a 2 minuty vařte. Hmota by neměla být velmi hustá – když bude chladnout, ještě zhoustne.

4) Předehřejeme troubu na 180 ° C. Forma se potře s máslem – 2/3 těsta navrstvíme na dno av troubě pečeme 8 minut.

5) Odstraníme z trouby a necháme trochu zchladnout.

6) Příprava pěny: Bílky ušleháme do tuhé pěny. Na konci šlehání postupně přidáme cukr, nakonec vmícháme i pudinkový prášek nejnižší rychlostí. Vychlazený plát těsta posypeme strouhankou, navrstvíme jablečnou směs (též vychladlou) a pudinkovou pěnu.

7) Na vrch nastrouháme těsto z mrazničky. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 stupňů asi hodinu (cca – třeba sledovat). Hotový koláč poprášíme cukrem.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli! Určitě si  také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na tvarohový koláč.

Zdroj receptu: bakeandtaste.blogspot.com