
Když se spojí chuť čerstvých jablek, skořice a nadýchané těsto, vznikne voňavá svačinka, kterou si zamilují malí i velcí. Tyto jablečné dinosaury jsou skvělé na cesty, do svačinového boxíku i jako zdravější dezert ke kávě. Jsou rychlé, vláčné a krásně voňavé po skořici.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jablečná svačinka ve tvaru dinosaurů
Co budeme potřebovat:
- 1 jablko (připravíte si z něj také například jablečné knedlíčky)
- 80 ml mléka (nejlépe plnotučné)
- 1 vejce
- 30 ml rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový)
- 100 g hladké mouky (lze přidat i kakao)
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (vyzkoušejte i recept na domácí Oreo sušenky)
- 1 balíček skořicového cukru (nebo podle chuti – můžete také použít mletou skořici a krupicový cukr)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Jablko oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky.

Spolu s vejcem ho rozmixujte dohladka (nebo použijte hotové jablečné pyré, ale čerstvé jablko dodá lepší chuť i vůni).

K jablečné směsi přidejte mléko, olej a skořicový cukr.

Nakonec prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké, lehce tekuté těsto.

2. Plnění formiček a pečení:
Připravte si formičky (např. silikonové dinosaury, zvířátka nebo mini bábovičky) a naplňte je těstem zhruba do ¾ výšky. Do části těsta jsem přidala i lžičku kakaa.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30-40 minut, dokud jsou jablečné svačinky krásně zlatavé a na dotek pružné.

3. Servírování:
Nechte je trochu vychladnout a podávejte jako zdravou svačinu nebo malý dezert. Skvěle chutnají i s trochou jablečného pyré nebo jogurtu.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Bez cukru: Pokud chcete svačinku bez přidaného cukru, vynechte skořicový cukr a použijte sladší odrůdu jablek (např. Gala, Fuji).
- Zdravější varianta: Část hladké mouky můžete nahradit celozrnnou nebo ovesnou. Těsto bude o něco hutnější, ale výživnější.
- Náplň: Zkuste do středu těsta před pečením přidat malý kousek jablka, rozinku nebo kostičku čokolády – po upečení vás uvnitř čeká milé překvapení.
- Kombinace ovoce: Jablko můžete částečně nahradit hruškou nebo nastrouhanou mrkví – těsto zůstane vláčné a získá jemně jiný odstín chuti.
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Jablečné šneky z listového těsta: rychlý a voňavý dezert z pár surovin
- Rychlé a chutné jablečné kapsičky
- Recept od naší čtenářky: Vynikající jablečné taštičky z listového těsta!
Přečtěte si také:
- Recept na skvělou čokoládovou polevu, která dokonale dochutí vaše cukroví
- Vepřové ragú na kořenové zelenině s brokolicí: Lahodné, voňavé a plné chuti
- Naše milované kokosové řezy – dokonalý vánoční zákusek
- Vepřová panenka ve slanině plněná žampiony a sýrem
- Růžová srdíčka s punčovou polevou: Jemné vánoční cukroví s malinovým nádechem













































