
Tyto pudinkové řezy jsou dezert, který vypadá skvěle a chutná ještě lépe. Kombinace vláčného dvoubarevného těsta, jemného vanilkového pudinku a lehkého krému ze zakysané smetany vytváří harmonii chutí i textur.
Název „lávový efekt” získaly díky tomu, že se během pečení pudink částečně propojí s těstem a vytvoří lahodné vrstvy připomínající lávový tok. Výsledek je jemný, krémový a dokonale sladěný. Pojďme na recept!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!
Pudinkové řezy s lávovým efektem
Co budeme potřebovat:
Na pudink:
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 400 ml mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
Na těsto:
- 3 vejce
- 90 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
- 125 ml oleje
- 125 g hladké mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 lžíci kakaa
Na krém:
- 500 ml zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 6 plátků želatiny
- 5 lžic vody
Na dokončení:
- kakao (na posypání)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava pudinku:
V mléce rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a nechte mírně zchladnout.
2. Těsto:
Vejce s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte mléko, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vyšlehejte hladké těsto.
Tři čtvrtiny těsta nalijte do formy vyložené pečicím papírem, do zbytku vmíchejte kakao.
3. Vrstvení a pečení:
Na světlé těsto dejte lžící sem tam hromádky tmavého těsta. Navrch nalijte uvařený vanilkový pudink a lehce ho rozprostřete.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nechte úplně vychladnout.
Bleskurychlé pudinkové řezy s jemnou chutí a fantastickým krémem, který si okamžitě zamilujete
4. Krém:
Želatinu namočte do vody a nechte nabobtnat. Poté ji v kastrůlku zahřejte, aby se rozpustila. Přidejte 1 lžíci zakysané smetany, promíchejte a tuto směs vmíchejte do zbytku zakysané smetany s moučkovým cukrem. Vzniklý krém rozetřete na vychladlý koláč.
5. Chlazení a dokončení:
Dejte moučník do lednice alespoň na 2–3 hodiny, aby krém ztuhl. Před podáváním povrch posypte kakaem.
6. Podávání:
Pudinkové řezy nakrájejte na kostky a podávejte dobře vychlazené. Jsou ideální jako lehký dezert po jídle nebo sladká odměna k odpolední kávě.

Přejeme dobrou chuť!
Další tipy na využití pudinku naleznete zde - Recepty s pudinkem.
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Nejlepší rychlá buchta na plech: Jednoduchý recept s ovocem a pudinkovým krémem
- Jablečné řezy s pudinkem: Recept na vláčný koláč na plech s vůní skořice
- Nejlepší pudinkové řezy: Buchta „raz dva“ s vanilkovým krémem jako od babičky!
Přečtěte si také:
- Brambory nastrouháme a položíme na ně plátky vepřové pečeně – Vynikající oběd z trouby
- Vynikající Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem ze zakysané smetany
- Prohlédněte si úžasnou proměnu starého balkonu, kterou si provedla sama rodina za pár korun
- Recept na luxusní chlebíčkovou pomazánku, kterou si každý zamiluje
- Křehké máslové sušenky s otisky – voňavé po citronu, skořici a kakau














































