Křupavé plněné rohlíčky z listového těsta se šunkou a sýrem
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Základ:
- 1 balení čerstvé listové těsto (275 g)
Ostatní:
- 1-2 vejce (na potřeni)
- 100 g strouhaný sýr (na posypání
Plnění:
- kvalitní šunka, plátkový/tvrdý sýr a lísteček salátu (podle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Začněte tím, že si připravte listové těsto, které jemně potřete rozšlehaným vejcem po celém povrchu těsta. Tím zajistíte, že sýrová vrstva na těstě krásně přilepí a rohlíčky získají zlatavou, lesklou barvu po upečení.

2. Poté rovnoměrně rozprostřete strouhaný sýr po celé ploše těsta, aby každý kousek rohlíčku měl dostatečně sýrovou chuť.

3. Pomocí rádýlka nebo ostrého nože začněte těsto krájet na trojúhelníky. Velikost trojúhelníků můžete upravit podle toho, jak velké rohlíčky chcete mít.


4. Každý trojúhelník jemně, ale pevně srolujte směrem od širší strany ke špičce, aby se vám vytvořil tvar rohlíčku nebo malého croissantu. Snažte se tvarovat rohlíčky tak, aby byly pěkně rovnoměrné.

5. Připravené rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem pěkně vedle sebe s mezerami mezi nimi, protože během pečení zvětší svůj objem.

6. Nyní vezměte zbylé rozšlehané vejce a znovu jím potřete každý rohlíček, čímž docílíte krásně zlatavé a lesklé kůrky. Ještě posypejte zbylým strouhaným sýrem, který jim dodá extra sýrovou vrstvu a ještě intenzivnější chuť.

7. Rohlíčky pečte v předem předehřáté troubě 20 minut při 200 °C, dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé.
8. Jakmile rohlíčky vyndáte z trouby nechejte je chvíli vychladnout, aby se s nimi lépe pracovalo.

9. Následně každý rohlíček opatrně rozkrojte na polovinu. Spodní část potřete sýrem podle vaší chuti – můžete použít čerstvý smetanový sýr nebo třeba jemně ochucenou sýrovou pomazánku. Na sýr položte plátek kvalitní šunky, tenký plátek tvrdého sýra nebo plátkový sýr a pro svěží kontrast přidejte lísteček salátu.

10. Podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!