Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!

Moravské koláče jsou klasikou české a slovenské kuchyně. Tyto nadýchané a voňavé dobroty s lahodnou náplní a křupavou drobenkou si zamiluje celá rodina. Přinášíme vám osvědčený recept s domácím kváskem, který zajistí krásně vláčné těsto!

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 300 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí (lze použít i sušené)
  • 650 g hladké mouky (připravte si také kakaové řezy se šľehačkou a zakysanou smetanou)
  • Vejce
  • 2 lžíce krystalového cukru (nebo třtinového)
  • Špetku soli
  • 100 g másla (lze ho nahradit i olejem, ale s máslem to je samozřejmě lepší)
Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu (já jsem použila hrudkovitý tvaroh)
  • 2 lžíce vanilkového cukru (nebo podle chuti)
  • 80 g moučkového cukru (vyzkoušejte také recept na medový krémeš trochu jinak)
  • 1 žloutek
  • Švestkovou povidlu

Ořechová náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml mléka (nejlépe plnotučného)
  • Vanilkový cukr (podle chuti, já jsem použila celý balíček)
Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky (dají se z ní připravit například i domácí pirohy)
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • Vejce (na potření)
Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Vlažné mléko (300 ml) nalijte do misky, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí (42 g). Jemně promíchejte a nechte vzejít kvásek.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Příprava těsta: 

Ve velké míse smíchejte hladkou mouku (650 g), vejce (1), krystalový cukr (necelé 2 lžíce), špetku soli, rozpuštěné máslo (100 g) a připravený kvásek.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Příprava náplní:

Tvarohová náplň: V misce smíchejte tvaroh (250 g), vanilkový cukr (2 lžíce), moučkový cukr (80 g) a žloutek (1).

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Ořechová náplň: Mleté ořechy (100 g) smíchejte s teplým mlékem (100 ml) a vanilkovým cukrem (podle chuti, já jsem přidala i moučkový cukr).

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Příprava drobenky:

V misce prsty smíchejte polohrubou mouku (50 g), moučkový cukr (50 g) a máslo (50 g), dokud nevznikne drobivá konzistence.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Formování koláčů:

Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm. Sklenicí nebo formičkou vykrajujte kolečka.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Do středu každého vytvořte malou prohlubeň (například prsty nebo dnem skleničky) a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: pinterest.com

Do prohlubní vkládejte tvarohovou nebo ořechovou náplň. Doprostřed přidejte lžičku švestkových povidel.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor
6. Pečení:

Troubu předehřejte na 190 °C. Koláče pečte přibližně 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.

Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Ještě nadýchanější těsto: Při hnětení těsta můžete přidat lžičku octa – zlepší strukturu těsta a prodlouží jeho čerstvost.
  • Dokonalá náplň: Pro hutnější a aromatičtější ořechovou náplň můžete místo mléka použít smetanu nebo trochu rumu.
  • Extra křupavá krusta: Pokud chcete extra křupavou krustu, posypte koláče po upečení moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.
  • Krásný tvar koláčů: Aby se těsto při pečení neroztékalo, můžete koláče na plechu nechat ještě 10 minut odpočívat před tím, než je dáte do trouby.
  • Perfektní pečení: Pečte koláče v dobře předehřáté troubě, ale pokud chcete jemnější strukturu, můžete péct na 180 °C delší dobu (25–30 min).

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.