Moravské koláče jsou klasikou české a slovenské kuchyně. Tyto nadýchané a voňavé dobroty s lahodnou náplní a křupavou drobenkou si zamiluje celá rodina. Přinášíme vám osvědčený recept s domácím kváskem, který zajistí krásně vláčné těsto!
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/6D73D9FF-E490-4093-B02C-9EE1EAEAFA35-1024x768.jpg)
Moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí (lze použít i sušené)
- 650 g hladké mouky (připravte si také kakaové řezy se šľehačkou a zakysanou smetanou)
- Vejce
- 2 lžíce krystalového cukru (nebo třtinového)
- Špetku soli
- 100 g másla (lze ho nahradit i olejem, ale s máslem to je samozřejmě lepší)
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/9DA26BE9-8809-4E4C-ADC4-50D21B42E330-1024x768.jpg)
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu (já jsem použila hrudkovitý tvaroh)
- 2 lžíce vanilkového cukru (nebo podle chuti)
- 80 g moučkového cukru (vyzkoušejte také recept na medový krémeš trochu jinak)
- 1 žloutek
- Švestkovou povidlu
Ořechová náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 ml mléka (nejlépe plnotučného)
- Vanilkový cukr (podle chuti, já jsem použila celý balíček)
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/1D1AC27A-8A4B-4131-A4FA-D17F18A72447-1024x768.jpg)
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky (dají se z ní připravit například i domácí pirohy)
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- Vejce (na potření)
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/237F9EEF-1F41-4D90-97AE-6D970516A407-1024x768.jpg)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku:
Vlažné mléko (300 ml) nalijte do misky, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí (42 g). Jemně promíchejte a nechte vzejít kvásek.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/D8BDA5E2-2194-4B6A-9DE4-1CF838536392-1024x768.jpg)
2. Příprava těsta:
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku (650 g), vejce (1), krystalový cukr (necelé 2 lžíce), špetku soli, rozpuštěné máslo (100 g) a připravený kvásek.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/AB9A264F-6C55-413B-9C3D-7F2B1F2C8745-1024x768.jpg)
Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/BC3A1826-70D0-4C8D-8938-EEA9A7434A9F-1024x768.jpg)
3. Příprava náplní:
Tvarohová náplň: V misce smíchejte tvaroh (250 g), vanilkový cukr (2 lžíce), moučkový cukr (80 g) a žloutek (1).
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/A4F38DEE-FC1D-465C-A4F9-5379E7923273-1024x768.jpg)
Ořechová náplň: Mleté ořechy (100 g) smíchejte s teplým mlékem (100 ml) a vanilkovým cukrem (podle chuti, já jsem přidala i moučkový cukr).
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/D3D8905E-71CE-44C0-85B8-9800A7EA742A-1024x768.jpg)
4. Příprava drobenky:
V misce prsty smíchejte polohrubou mouku (50 g), moučkový cukr (50 g) a máslo (50 g), dokud nevznikne drobivá konzistence.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/90D8C434-5F61-4A00-9D7D-C88DD960765C-1024x768.jpg)
5. Formování koláčů:
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm. Sklenicí nebo formičkou vykrajujte kolečka.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/F37038FB-F2AC-4A7C-BEC2-18D067AAA123-1024x768.jpg)
Do středu každého vytvořte malou prohlubeň (například prsty nebo dnem skleničky) a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/9352EAFE-E0B5-4B9C-A0EC-9FE744A297AE-1024x768.jpg)
Do prohlubní vkládejte tvarohovou nebo ořechovou náplň. Doprostřed přidejte lžičku švestkových povidel.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/29FF9C7D-7DED-4477-BF6B-9CB6F7B2BEEE-1024x768.jpg)
Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/4B405D60-2358-49F6-99A7-FCF9F1BD8652-1024x768.jpg)
6. Pečení:
Troubu předehřejte na 190 °C. Koláče pečte přibližně 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
![Nadýchané moravské koláče s tvarohovou a ořechovou náplní – tradiční recept, který si zamilujete!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/10CD9F16-0038-4D35-8C07-E73FC66B87A5-1024x768.jpg)
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Ještě nadýchanější těsto: Při hnětení těsta můžete přidat lžičku octa – zlepší strukturu těsta a prodlouží jeho čerstvost.
- Dokonalá náplň: Pro hutnější a aromatičtější ořechovou náplň můžete místo mléka použít smetanu nebo trochu rumu.
- Extra křupavá krusta: Pokud chcete extra křupavou krustu, posypte koláče po upečení moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.
- Krásný tvar koláčů: Aby se těsto při pečení neroztékalo, můžete koláče na plechu nechat ještě 10 minut odpočívat před tím, než je dáte do trouby.
- Perfektní pečení: Pečte koláče v dobře předehřáté troubě, ale pokud chcete jemnější strukturu, můžete péct na 180 °C delší dobu (25–30 min).