Linecké cukroví je neodmyslitelnou součástí každých Vánoc, ale to neznamená, že musí být pokaždé stejné. Tento recept přináší osvěžující twist v podobě jemného malinového krému a barevné polevy, která z obyčejného cukroví vytvoří malé umělecké dílo. Je ideální nejen na sváteční stůl, ale také jako jedlý dárek, kterým potěšíte rodinu i přátele. Pusťte se do pečení a nechte svou kreativitu zazářit!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Linecké cukroví s malinovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300g hladké mouky
- 200g Hery (másla, nebo je kombinujte)
- 100g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr (nebo vanilku z lusku)
- Citronová kůra
- 1 žloutek
Krém:
- 150g másla
- 150g salka
- 30g lyofilizovaných malin mixovaných a prosátých (nebo podle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Do mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr. Pak vmíchejte vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, změklou Heru (nebo máslo) a 1 žloutek.
Rukama vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
2. Tvarování a pečení:
Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku asi 3 mm a pomocí vykrajovátek vytvořte požadované tvary.
Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud nezačnou růžovět (cca 8–10 minut).
3. Příprava malinové polevy:
Máslo vyšlehejte do hladka, postupně přidávejte kondenzované mléko (Salko) a dále šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný krém.
Pak přimíchejte prosátý prášek z lyofilizovaných malin a vše dobře promíchejte.
4. Sestavení a zdobení cukroví:
Vychladlá kolečka (nebo jiné tvary) spojte připraveným malinovým krémem (jemně přitlačte, aby krém nevytekl).
Hotovou polevu připravte podle návodu na obalu, případně rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni (můžete přidat barvivo).
Horní části slepeného cukroví namáčejte do polevy a nechte ztuhnout na mřížce.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Polevy: Barevné polevy můžete kombinovat a vytvořit tak zajímavé vzory.
- Sůl: Do těsta můžete přidat špetku soli, která zvýrazní chuť sladkých ingrediencí.
- Krém: Pokud chcete jinou příchuť krému, zkuste nahradit lyofilizované maliny například instantní kávou nebo kakaovým práškem.
- Skladování: Linecké cukroví je nejlepší, když se nechá odležet. Uložte ho do krabice a skladujte na chladném místě 2–3 dny před konzumací.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Inspirace na vánoční cukroví, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.