Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny – Slaná pochoutka!

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny je slanou pochoutkou, kterou si zamilujete. Tento recept vám umožní připravit si chutnou a trvanlivou masovou směs, kterou můžete mít vždy po ruce. Kombinace šťavnatého vepřového masa a křupavé slaniny vytváří bohatou a plnou chuť, která skvěle doplní vaše oblíbené pokrmy.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny

Co budeme potřebovat:

  • 1,4 kg vepřové plece
  • 900 g vepřový bůček bez kůže
  • 240 g uzená slanina
  • 1/2 lžičky mletý koriandr
  • 1-1,5 lžičky sušená majoránka
  • 1/2 lžičky mletý fenykl
  • 1,5 lžičky česnekový prášek
  • černý pepř – podle chuti
  • 40 g soli (na 2,4 kg mletého masa)

Na 1 kg mletého masa se dává 17 g soli.

Nálev:

  • 2 bobkové listy
  • 5-6 zrnek nové koření
  • 220 ml vroucí vody
  • 35 g želatina

Ostatní:

  • voda – na zalití
  • 1 lžíce octu

Jak budeme postupovat:

1. Vepřové maso nejprve osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kousky vhodné do mlýnku na maso. Následně kousky masa pomelte v mlýnku na maso spolu s uzenou slaninou do mísy. Z vepřového bůčku odstraňte kůži.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

2. Nálev: Do misky dejte bobkové listy, přidejte zrnky nového koření, zalijte vodou a nechte vychladnout.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

3. Masovou směs se slaninou v míse dochuťte mletým koriandrem, sušenou majoránkou, mletým fenyklem, česnekovým práškem, černým pepřem a solí.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

4. Z vychladlého nálevu vyberte bobkové listy, nové koření a nasypejte želatinu, kterou ihned zamíchejte a přelijte s ní okořeněnou směs mletého masa – rukou pořádně promíchejte.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

5. Připravte dobře omyté zavařovací sklenice o objemu 500 ml, do kterých pomocí lžíce naneste masovou směs, kterou pevně stlačte. Vrchní část sklenic řádně utřete, aby zůstala čistá a víčka řádně uzavřete.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

6. Na dno velkého hrnce položte plátkovou utěrku a pokládejte sklenice, které naplňte vodou, pak přilijte 1 lžíci octa, aby se na sklenicích neusazoval vodní kámen.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

7. První proces sterilizace: Sklenice se nejprve uvedou do varu v hrnci s víčkem a poté se sterilizují 90 minut od bodu varu. Potom oheň vypněte nechte sklenice vychladnout v hrnci.

8. Druhý proces sterilizace: Po 24 hodinách naplňte hrnec vodou, přiveďte k varu a sterilizujte 60 minut. Potom oheň vypněte nechte sklenice vychladnout v hrnci.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

9. Třetí proces sterilizace: Po 24 hodinách přidejte do hrnce vodu, přiveďte k varu a sterilizujte 60 minut. Poté nechte sklenice vychladnout na pokojovou teplotu a uchovávejte na chladném místě po dobu 3-4 měsíců.

10. Podávejte je s láskou a skvělou chutí.

Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny - Slaná pochoutka!
Zdroj: Schneller Koch

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.