Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny je slanou pochoutkou, kterou si zamilujete. Tento recept vám umožní připravit si chutnou a trvanlivou masovou směs, kterou můžete mít vždy po ruce. Kombinace šťavnatého vepřového masa a křupavé slaniny vytváří bohatou a plnou chuť, která skvěle doplní vaše oblíbené pokrmy.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Domácí sterilizovaná masová směs z vepřového masa a slaniny
Co budeme potřebovat:
- 1,4 kg vepřové plece
- 900 g vepřový bůček bez kůže
- 240 g uzená slanina
- 1/2 lžičky mletý koriandr
- 1-1,5 lžičky sušená majoránka
- 1/2 lžičky mletý fenykl
- 1,5 lžičky česnekový prášek
- černý pepř – podle chuti
- 40 g soli (na 2,4 kg mletého masa)
Na 1 kg mletého masa se dává 17 g soli.
Nálev:
- 2 bobkové listy
- 5-6 zrnek nové koření
- 220 ml vroucí vody
- 35 g želatina
Ostatní:
- voda – na zalití
- 1 lžíce octu
Jak budeme postupovat:
1. Vepřové maso nejprve osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kousky vhodné do mlýnku na maso. Následně kousky masa pomelte v mlýnku na maso spolu s uzenou slaninou do mísy. Z vepřového bůčku odstraňte kůži.
2. Nálev: Do misky dejte bobkové listy, přidejte zrnky nového koření, zalijte vodou a nechte vychladnout.
3. Masovou směs se slaninou v míse dochuťte mletým koriandrem, sušenou majoránkou, mletým fenyklem, česnekovým práškem, černým pepřem a solí.
4. Z vychladlého nálevu vyberte bobkové listy, nové koření a nasypejte želatinu, kterou ihned zamíchejte a přelijte s ní okořeněnou směs mletého masa – rukou pořádně promíchejte.
5. Připravte dobře omyté zavařovací sklenice o objemu 500 ml, do kterých pomocí lžíce naneste masovou směs, kterou pevně stlačte. Vrchní část sklenic řádně utřete, aby zůstala čistá a víčka řádně uzavřete.
6. Na dno velkého hrnce položte plátkovou utěrku a pokládejte sklenice, které naplňte vodou, pak přilijte 1 lžíci octa, aby se na sklenicích neusazoval vodní kámen.
7. První proces sterilizace: Sklenice se nejprve uvedou do varu v hrnci s víčkem a poté se sterilizují 90 minut od bodu varu. Potom oheň vypněte nechte sklenice vychladnout v hrnci.
8. Druhý proces sterilizace: Po 24 hodinách naplňte hrnec vodou, přiveďte k varu a sterilizujte 60 minut. Potom oheň vypněte nechte sklenice vychladnout v hrnci.
9. Třetí proces sterilizace: Po 24 hodinách přidejte do hrnce vodu, přiveďte k varu a sterilizujte 60 minut. Poté nechte sklenice vychladnout na pokojovou teplotu a uchovávejte na chladném místě po dobu 3-4 měsíců.
10. Podávejte je s láskou a skvělou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.