Připravte si lahodné domácí loupáky: Jsou lepší než z pekárny

Domácí loupáky, ty kouzelné pečivo, které se na první pohled zdá být výsadou zkušených pekařů, si můžete snadno připravit i ve vlastní kuchyni. Tyto lahodné, křehké a zároveň měkké rohlíčky s mákem jsou ideální na snídani, svačinu nebo jen tak k čaji. Následujte tento jednoduchý recept a připravte si doma vlastní loupáky, které zpříjemní každé ráno nebo odpoledne.

Zdroj: Ema Schulz

Co budeme potřebovat

  • 1 kg hladké mouky
  • 450 ml vlažného mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g sádla
  • 12 g soli
  • 60 g čerstvého droždí
  • 1 vejce (a další na potření)
  • Mák na posypání

Jak budeme postupovat

1) Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku a vytvořte v ní důlek. Do důlku rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte částí vlažného mléka. Necháme chvíli stát, dokud droždí nezačne pracovat a vytvářet bublinky. Poté přidáme zbytek mléka, sůl, rozpuštěné sádlo a vejce. Vše důkladně zpracujeme v hladké, pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky.

2) Odpočinek těsta: Těsto rozdělíme na čtyři části a každou z nich tvarujeme do bochánku. Bochánky přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme je v teple odpočívat minimálně hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3) Formování loupáků: Po odpočinku každý bochánek rozválíme na tenký kruh, který následně rozřízneme na trojúhelníky. Z trojúhelníků tvarujeme rohlíčky, začínáme u širšího konce a smotáváme k špičce.

4) Druhý odpočinek a pečení: Rohlíčky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě asi 30 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 160°C. Před pečením loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.

5) Pečení: Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15 minut, nebo dokud nejsou loupáky zlatavé a křupavé.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Ať už je podáváte samotné, s máslem, marmeládou, nebo jako součást bohatšího snídaňového menu, tyto domácí loupáky zaručeně obohatí váš stůl. Jejich příprava může být i krásným rodinným rituálem, který vás všechny spojí v očekávání prvního sousta. Užijte si radost z pečení a tu neopakovatelnou chuť, kterou nabízejí právě vytažené pečivo z vlastní trouby.