Nejlepší příloha široko daleko: Vyzkoušejte úžasně šťavnatý bramborový pekáč

Tento recept na šťavnatý bramborový pekáč je tou nejlepší přílohou, jakou si můžete k jakémukoli jídlu připravit. Kombinace křupavého povrchu a šťavnatého vnitřku dělá z těchto brambor skutečný gastronomický zážitek. Jednoduchost přípravy a bohatost chutí vás a vaše hosty jistě nadchne.

Zdroj: receptii-i-ideje.blogspot.com

Co budeme potřebovat:

  • 950 g nakrájených brambor (ideálně pozdní sběr)
  • 2 mrkve, nakrájené na plátky (140 g)
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno (100 g)
  • 100 g nakrájených rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • Tymián, vegeta, červená paprika, pepř, sůl
  • Petrželovou nať nasekanou najemno
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 250 ml horké vody
  • 280 g mraženého nebo sterilizovaného hrášku
  • 150 ml mléka nebo smetany (10%)
  • Volitelně: sýr podle chuti

Postup:

1) Osmahněte cibuli: Na vyšší pánvi zahřejeme olej a osmahneme cibuli dozlatova.

2) Přidání zeleniny: Přidáme rajčata, mrkev, brambory, rajčatový protlak a koření. Vše promícháme, dokud směs nezíská zlatohnědou barvu.

3) Vaření: Přilijeme horkou vodu a necháme směs vařit na mírném ohni 15 minut.

4) Dochucení: Přidáme hrášek a promícháme. Následně přidáme mléko (nebo smetanu) a petrželku. Pokud je potřeba, dosolíme a opepříme.

5) Příprava k pečení: Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Směs z pánve přendáme do zapékací mísy, přikryjeme alobalem a pečeme 20 minut.

6) Dokončení pečení: Poté alobal odstraníme a pokračujeme v pečení, dokud brambory nejsou perfektně upečené. Před koncem pečení můžeme přidat sýr pro křupavou krustu.

https://primainspirace.cz/2024/02/24/trapi-vas-nedostatek-casu-uvarte-rodine-tento-vynikajici-obed-z-plechu/

Servírování:

Tento bramborový pekáč je vynikající samotný, ale skvěle doplní jakýkoliv druh masa – karbanátky, řízky nebo dušené maso. Jeho univerzálnost a bohatost chutí z něj dělají ideální přílohu na jakoukoliv příležitost.

Přejeme vám dobrou chuť a těšíme se, že tento recept na bramborový pekáč se stane vaší oblíbenou volbou při přípravě příloh!