Medové hvězdičky jsou výborným vánočním cukrovím, které oslní svou jedinečnou chutí a krásným vzhledem. Kombinace medového těsta, krémové náplně a bílé čokolády tvoří skvělý sladký zážitek.
Ingredience:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 140 g cukru
- 80 g medu
- 80 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
Na náplň:
- Bílkový-maslový krém (recept níže)
- Karamelové salko
Na ozdobení:
- Bílá čokoláda
Postup přípravy
1) Příprava medové směsi: V hrnci smíchejte máslo, med a cukr. Za stálého míchání přidejte vejce a jedlou sodu. Směs pomalu povařte asi 5 minut, aby se vajíčka nepřipalovala. Směs nechte vychladnout.
2) Tvoření těsta: Do vychladlé medové směsi přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici.
3) Vyválení a vykrajování hvězdiček: Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na požadovanou tloušťku a vykrajujte hvězdičky.
4) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nechte hvězdičky vychladnout.
5) Příprava náplně: Připravte bílkový-maslový krém a přidejte do něj karamelové salko.
6) Plnění hvězdiček: Pomocí cukrářského sáčku s tryskou naplňte hvězdičky náplní.
7) Dekorace: Namáčejte hvězdičky v rozpuštěné bílé čokoládě.
Bílkový-maslový krém
- 2 bílky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
Bílky vyšlehejte s cukrem moučka do tuhého sněhu. Postupně přidávejte máslo a šlehejte do hladkého krému.
Doporučení
- Nechte hvězdičky dostatečně vychladnout před plněním a dekorací.
- Pro dekoraci můžete použít také různé druhy čokolády nebo posyp.
Závěr
Medové hvězdičky jsou skvělou volbou pro ty, kdo hledají něco speciálního na vánoční stůl. Jejich příprava sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to.