Představujeme vám nevšední pochoutku mezi polévkami. Tato kuřecí polévka s hladkou smetanovou chutí a nádhernými česnekovými knedlíčky vás zaručeně nadchne.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kuřecí polévka se smetanou a česnekovými knedlíčky
Co budeme potřebovat:
- 600-800 g kuřecích křidélek
- 2,5 litru vody
- 340 g brambor (2 střední kusy)
- 120 g mrkve (1 střední kus)
- 150 g cibule (1 střední kus)
- 100 g papriky (1 kus)
- 150 g zakysané smetany
- sůl, koření (my jsme použili bobkový list) – podle chuti
- bylinky – podle chuti
- 2 lžíce oleje
Pro knedlíčky:
- 1 vajíčko
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 velkou stroužek česneku
- 10 g nasekaných bylinek
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- přibližně 110 g hladké mouky
Jak budeme postupovat:
1. Umyjte kuřecí křídla a dejte je do hrnce s vodou o objemu 3 litry.
2. Postavte hrnec na silný oheň a přiveďte obsah k varu. Sbírejte pěnu, která se na povrchu vytvoří.
3. Poté snižte oheň a přikryjte hrnec poklicí. Vařte kuřecí křídla po dobu 20 minut.
4. Připravte zeleninu: Nakrájejte cibuli, mrkev, brambory a papriku na kostky.
5. Rozehřejte pánev a do ní nalijte 2 lžíce oleje. Přidejte cibuli a mrkev. Osmahněte je, dokud se cibule nestane poloskelnatou.
6. Přidejte papriku. Promíchejte a smažte zeleninu další 2-3 minuty.
7. Do pánve s osmaženou zeleninou přidejte zakysanou smetanu. Abyste zabránili jejímu sražení, předem ji nařeďte polévkovou lžící vařící se vody, abyste ji zahřáli. Vše vařte dalších 30 sekund.
8. Po 20 minutách přidejte do vývaru brambory. Vařte je pod poklicí asi 10 minut.
9. Připravte těsto na knedlíčky: v misce rozšlehejte vajíčko a zakysanou smetanu, přidejte sůl a mletý černý pepř podle chuti.
10. Přidejte prolisovaný česnek a nasekané bylinky (my jsme použili petržel). Promíchejte.
11. Postupně přidávejte prosátou hladkou mouku a hněťte hladké těsto, které by mělo být měkčí než klasické těsto na knedlíky.
12. Pracujte na stole posypaném moukou a rozdělte těsto na 4 kusy.
13. Každý kousek těsta rozválejte. Trochu ho zploštěte rukama a nakrájejte ho na kousky (vezměte v úvahu, že knedlíčky při vaření trochu nabobtnají).
14. Hotové knedlíčky obalte v troše mouky a položte je na prkénko. Během vaření brambor se trochu vysuší.
15. Po 10 minutách přidejte do vývaru knedlíčky, smaženou zeleninu se zakysanou smetanou, bobkový list a sůl podle chuti. Opatrně promíchejte a vařte dalších 7 minut pod poklicí.
16. Přidejte nasekané bylinky (my jsme použili petržel). Vypněte oheň a nechte polévku stát 5-10 minut pod poklicí.
17. Polévku nalijte do talířů. Podávejte ji s potěšením!
Přejeme dobrou chuť v přítomnosti svých blízkých!