Objevte nejlepší tajný recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem, který vám zaručeně vyrazí dech

Dnes vám přinášíme recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem, který vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta, krémového tvarohu a sladkého ovocného posypu.

Tento koláč je skvělou volbou pro milovníky jahod a tvarohu. Křehké a kynuté těsto, které je snadné připravit, se harmonicky snoubí s krémem z tvarohu, cukru a vajíčka, který dodává koláči krémovou a bohatou konzistenci. A na vrcholu toho všeho je šťavnaté ovoce, například jahody, které dodávají koláči svěží chuť a barevný vzhled.

Zdroj: Jana Jančíková

Recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem:

Co budeme potřebovat:
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • Špetka soli
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 dcl oleje
  • 250-300 ml mléka (množství upravte podle konzistence těsta)

Pro náplň:

  • Tvaroh
  • Cukr
  • Vajíčko

Pro posypku:

  • Mouka
  • Máslo
  • Moučkový cukr

Ovoce dle chuti (například jahody)

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.

2) V menší misce rozpusťte droždí v trošce teplého mléka. Přidejte rozpuštěné droždí do mísy s moukou.

3) Přidejte vajíčka a olej do mísy se směsí a začněte postupně přilévat mléko. Míchejte a přilévejte mléko, dokud nedosáhnete řidší konzistence těsta.

4) Těsto nechte vykynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.

5) Po vykynutí těsto přendejte na plech potřený olejem a roztáhněte ho po celé ploše plechu.

6) Ve zvláštní misce vyšlehejte tvaroh s cukrem a vajíčkem, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.

7) Rozetřete vyšlehaný tvarohový krém na rozválené těsto na plechu.

8) Na vrstvu tvarohu rovnoměrně rozložte ovoce dle vašeho výběru, například jahody.

9) Pro drobenku smíchejte mouku, máslo a moučkový cukr v poměru od oka, dokud nezískáte drobenkovou konzistenci.

10) Posypte dort vytvořenou drobenkou.

11) Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia a pečte koláč, dokud okraje nezačnou zlátnout. Doba pečení závisí na vaší troubě, takže pečení průběžně sledujte.

Po upečení nechte koláč vychladnout a krájejte na porce.