Dopřejte si šálek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s vašimi přáteli a dopřejte si i něco slaného. Tento recept na domácí máslové šneky je vynikající. Chutná slaná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí máslové šneky
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 ml mléka
- 125 ml vody
- 125 ml oleje
- 1 lžíce cukru
- 10 g sušeného droždí – (1 balíček)
- 450 g mouky 450 g – (4 a půl šálku)
- 1 lžička soli
Na roztírání:
- 100 g másla
- 1 sklenička oleje
Na posypání čisté plochy:
- 1 šálek mouky
- 1 vodní sklenice škrobu
Na potíraní:
- žloutek
Jak budeme postupovat:
1. Mléko a vodu nalijte do mísy, přilijte olej, přisypte cukr a sušené droždí – promíchejte, poté nasypejte mouku, osolte – promíchejte.
2. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce.
3. Následně ho položte na čistou plochu posypanou moukou a vyválejte kouli.
4. Rozdělte ho na polovinu a rozkrojte na 10 dílů, srolujte do tvaru kuličky, položte na talíř, přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut odpočívat.
5. Čistou plochu posypte škrobem smíchaným s moukou, těsto vyválejte válečkem a potřete směsí másla s rostlinným olejem.
6. Těsto rozdělte na polovinu a zabalte ho bez tlačení do tvaru šneků. Položte je na plech s pečicím papírem, přikryjte potravinovou fólií a nechte 40 minut kynout na teplém místě.
7. Po vykynutí je potřete žloutkem, aby byly krásně zlatavé a pečte je v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova – podle potřeby.
8. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou šneci upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
9. Pečené máslové šneky podávejte s láskou, skvělou chutí a radostí.
Přejeme dobrou chuť!