Přemýšlíte o tom, jaké budete letos péct cukroví? Pak jste tu správně. Receptů na vánoční cukroví není nikdy dostatek. V dnešní příspěvku Vám ukážeme recept na karamelové vánoční košíčky s čokoládovou polevou, které mají jednoduchou přípravu a úžasnou chuť. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí.
Patříte mezi milovníky sladkého? Vyzkoušejte také recept na „Úžasné koláčky, které jsou jemnější než linecké: Skvělá chuťovka ke kávě„
Recept na karamelové vánoční košíčky:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 8 lžic minerální vody s bublinkami
- 5 vajec
- 8 lžic cukru krystal
- 8 lžic polohrubé mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 8 lžic oleje
Na krém:
- 250 g krystalového cukru
- 250 ml vody
- 50 g hladké mouky
- 15 ml rumu
- 250 g másla
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 8 lžic vlašských ořechů
Jak budeme postupovat:
- Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky následně utřeme s cukrem. Přidáme vodu a postupně přidáme i zbytek ingrediencí na těsto. Nakonec do těsta pomalu zapracujeme sníh.
- Těsto si rozdělíme na dvě stejně velké části. Upečeme buď současně, nebo na dvě etapy, ve vymazaném a moukou vysypaném plechu. Pečeme na 180 stupňů.
- Mezitím si připravíme náplň. Cukr dáme zkaramelizovat.
- Když se rozpustí, přidáme máslo. Potom přilijeme 1 dl vody. Zahříváme a mícháme na mírném plameni. Až je směs horká, přidáme zbytek vody, mouku a utřeme hladký krém. Až dostaneme karamelovou, sametovou konzistenci, přidáme rum, zamícháme a odstavíme.
- Těsto je měkoučké, takže si z něj lehce vykrojíte kolečka pomocí vánočního vykrajovátka ve tvaru kruhu. Potom už stačí jen poskládat. Na spodní vrstvu naneseme krém a přiklopíme druhým plátem těsta. Nakonec vrch potřeme rozpuštěnou čokoládou a položíme na ni vlašské ořechy.