Karamelové vánoční košíčky s čokoládovou polevou – recept si uložte

Přemýšlíte o tom, jaké budete letos péct cukroví? Pak jste tu správně. Receptů na vánoční cukroví není nikdy dostatek. V dnešní příspěvku Vám ukážeme recept na karamelové vánoční košíčky s čokoládovou polevou, které mají jednoduchou přípravu a úžasnou chuť. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí.

karamelové vánoční košíčky s čokoládovou polevou – recept si uložte
Zdroj: tudasfaja.com

Patříte mezi milovníky sladkého? Vyzkoušejte také recept na „Úžasné koláčky, které jsou jemnější než linecké: Skvělá chuťovka ke kávě


Recept na karamelové vánoční košíčky:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 8 lžic minerální vody s bublinkami
  • 5 vajec
  • 8 lžic cukru krystal
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 8 lžic oleje

Na krém:

  • 250 g krystalového cukru
  • 250 ml vody
  • 50 g hladké mouky
  • 15 ml rumu
  • 250 g másla

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 8 lžic vlašských ořechů

Jak budeme postupovat:

  1. Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky následně utřeme s cukrem. Přidáme vodu a postupně přidáme i zbytek ingrediencí na těsto. Nakonec do těsta pomalu zapracujeme sníh.
  2. Těsto si rozdělíme na dvě stejně velké části. Upečeme buď současně, nebo na dvě etapy, ve vymazaném a moukou vysypaném plechu. Pečeme na 180 stupňů.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Cukr dáme zkaramelizovat.
  4. Když se rozpustí, přidáme máslo. Potom přilijeme 1 dl vody. Zahříváme a mícháme na mírném plameni. Až je směs horká, přidáme zbytek vody, mouku a utřeme hladký krém. Až dostaneme karamelovou, sametovou konzistenci, přidáme rum, zamícháme a odstavíme.
  5. Těsto je měkoučké, takže si z něj lehce vykrojíte kolečka pomocí vánočního vykrajovátka ve tvaru kruhu. Potom už stačí jen poskládat. Na spodní vrstvu naneseme krém a přiklopíme druhým plátem těsta. Nakonec vrch potřeme rozpuštěnou čokoládou a položíme na ni vlašské ořechy.