Vynikajíci pečené kuře na citronu a rozmarýnu

Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Toto pečené kuře na citronu a rozmarýnu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.

Křupavé a voňavé kuře s jemnou omáčkou z výpeku z masa se skvěle hodí k vařeným bramborám.

Vynikajíci, pečené kuře na citronu a rozmarýnu
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Pečené kuře na citronu a rozmarýnu

Co budeme potřebovat:
  • 1 kus kuřete
  • 2 větší citrony
  • 1 větší cibule
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla

Omáčka:

  • 1/2 litru slepičí vývar (bujon)
  • 1PL hladká mouka
  • 2dl bílé víno
  • sůl, pepř

Jak budeme postupovat:

1. Troubu předehřejte na 175 °C.

2. Kuře omyjte a osušte. Cibuli a jeden citron nakrájejte na 0,5 cm silné plátky a vložte je na dno pekáče, ve kterém se bude péct kuře.

3. Kuře osolte a opepřete a položte na cibuli a kolečka citronu. Druhý citron rozkrojte na polovinu a vložte do kuřecího trupu. Opatrně uvolněte kůži na prsou a na každou stranu položte kousek másla.

4. Nasekejte lístky rozmarýnu a posypte jimi kuře a volné plochy pekáče. Podlijte asi 2 dcl vody a celý povrch dobře pokapejte olejem.

5. Pečte asi 60 až 90 minut, podle velikosti kuřete, a každých zhruba 20 minut podlévejte tukem.

6. Po upečení dejte kuře stranou a pekáč postavte na sporák na mírný oheň. Přidejte víno, mouku a vývar a nechte alespoň 5 minut probublávat.

7. Omáčku přecedíme přes síto do hrnce a přivedeme k varu. Snižte objem na polovinu a lžící odstraňte z povrchu tuk. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte (sůl, pepř).

8. Kuřecí maso nakrájejte a podávejte s vařenými bramborami přelité omáčkou.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na pečené kuře na citronu a rozmarýnu zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na nenáročné obložené vepřové kotlety pečené v troubě – vynikající chuť.