Zkuste si tyto mini koláčky z mletého masa připravit na pánvi – je to velmi jednoduché a trvá to doslova 30 minut! Můžete si je připravit k večeři nebo jako svačinu. Můžete si je vzít do práce, na piknik nebo na výlet. Jsou vynikající teplé i studené!

Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- ½ šálku kefíru
- ½ sklenice zakysané smetany
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce oleje
- jedno vejce
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 320-350 g hladké mouky (+na tvarování)
Pro náplň:
- 300-400 g mletého masa (vepřové, hovězí, kuřecí nebo krůtí)
- jedna velká cibule
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- trochu vody (pokud je mleté maso suché)
Ostatní:
- olej – na smažení
Objem použité sklenice je 250 ml. Z těchto ingrediencí získáte 15 mini koláčů.
Jak budeme postupovat:
1.Připravte těsto: Do hluboké mísy dejte vejce, kefír, zakysanou smetanu, olej, sůl a cukr. Smíchejte metličkou dohladka.
2.Přidejte 320 g prosáté mouky spolu s jedlou sodou. Nejprve těsto promíchejte lžící, pak ho přeneste na pomoučněnou plochu a několik minut hněťte rukama, dokud nebude hladké. Mělo by být měkké a mírně lepkavé. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky.

3.Přikryjte ji čistou mísou a nechte ji 15 minut „odpočívat“.

4.Připravte náplň: Mleté maso smíchejte s jemně nastrouhanou cibulí, solí a mletým černým pepřem podle chuti. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody.

5.Tvarujte koláče: Těsto rozdělte na 3 stejné díly. Vytvarujte z nich kuličky.

6.Na pomoučeném válu vyválejte každou kuličku těsta do obdélníkového tvaru o tloušťce 5 mm.

7.Rovnoměrně rozetřete ⅓ masové směsi po povrchu, okraje nechte volné.

8.Rozválejte ho do ruličky a slepte „šev“ a konce těsně k sobě.

9.Nakrájejte na 5 dílů.

10.Slepte konce každého kousku rohlíku a posypte ho moukou, trochu ho rozválejte pomocí krouhače, aby měl podobu placky silné asi 1 cm.

11.Smažte koláče ve velkém množství rozpáleného oleje na mírném ohni z obou stran dozlatova.

12.Přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.

13.Servírujte s potěšením! Jsou měkké, nadýchané a vynikající!
