Pečená vepřová plec – její chuť se nedá vyjádřit slovy

Pečená vepřová plec v sáčku je neuvěřitelně chutná, aromatická a šťavnatá. Jsme si jisti, že si tento recept zamilujete! Vepřovou plec můžete nahradit vepřovou panenkou nebo hovězí svíčkovou.

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg vepřové plece
  • 500 ml vody
  • 7 velkých stroužků česneku
  • pálivý pepř – podle chuti
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 2 lžičky smetanové hořčice
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 5-6 jalovcových bobulí
  • 4-5 bobkových listů
  • jedno snítko rozmarýnu
  • sůl – podle chuti
  • jedna cibule
  • jedna mrkev
  • 30 g zeleného celeru

K přípravě vepřové pleci podle tohoto receptu budete potřebovat injekční stříkačku. Dva druhy hořčice můžete také nahradit dijonskou hořčicí.


Jak budeme postupovat:

1.Připravte si první marinádu: do hrnce nalijte vodu. Přidejte 2 bobkové listy, 5-6 jalovcových bobulí, snítku rozmarýnu, 4 stroužky česneku (rozkrojené na polovinu) a asi ½ lžičky soli (nebo podle chuti).

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

2.Nakrájejte mrkev na kolečka, cibuli na čtvrtky a zelený celer na klínky. Vložte je do hrnce. Marinádu vařte 15 minut, dokud mrkev nezměkne.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Mezitím si připravte druhou marinádu: smíchejte hořčičná semínka, mletý černý pepř, smetanovou hořčici, 2-3 bobkové listy natrhané na kousky, chilli papričku nakrájenou na kolečka a 3 stroužky česneku prolisované přes lis na česnek. Velmi dobře promíchejte.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

4.První marinádu odstavte z ohně a sceďte. Měla by být dost slaná. Zeleninu nevyhazujte: budete ji potřebovat později.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

5.Pomocí injekční stříkačky vpravte první marinádu do vnitřku vepřového hřbetu: dokud kus masa nezhoustne a tekutina nezačne vytékat.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

6.Povrch masa osušte papírovými utěrkami. Poté ji potřete druhou marinádou a zcela ji zakryjte.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

7.Vezměte sáček na pečení a jeden konec k němu přivažte. Vložte do něj zeleninu z první marinády a vytvořte “polštář” pro maso.

8.Maso položte na zeleninový “polštář”. Dbejte na to, aby rukáv nebyl těsně přilepený k masu: na každé straně masa by měla být mezera 10-15 cm.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

9.Druhý konec pečicího rukávu zavažte a položte jej na vhodný plech. Maso pečte 60 minut v troubě předehřáté na 180 °C (1 kg masa se peče 1 hodinu, 1,5 kg masa se peče 1,5 hodiny atd.).

10.Vyjměte maso z trouby a opatrně odřízněte rukáv, ve kterém se peklo (pozor, abyste se nepopálili horkou párou). Hotovost zjistíte tak, že do něj píchnete párátkem, vidličkou nebo nožem: pokud je tekutina, která z něj vytéká, průhledná, znamená to, že je zcela upečené. Pokud je růžová, je třeba ji ještě trochu popéct.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

11.Vepřový pokrm můžete podávat tak, jak je. Pokud však chcete, aby byl hnědý, potřete ho šťávou, která se shromáždila v rukávu, a pečte ji dalších 10 minut bez uzavření sáčku.

Pečená vepřová plec
Zdroj: retete-usoare.eu

12.Porce vepřové spaty rozdělte a podávejte.