V horkém letním počasí, kdy se vám nechce zapínat troubu, vám přijde vhod tento nepečený dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou. Této lahodné pochoutce nikdo neodolá! Je to dezert pro každou příležitost, snadno se připravuje a dostanete docela velkou porci.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)
Co budeme potřebovat:
Na čokoládovou vrstvu:
- 160 g burizonů (2 šálky)
- 100 g hořké čokolády
- 80 ml mléka nebo 10-15 % smetany na vaření
Na šlehačkovou vrstvu:
- 500 ml smetany ke šlehání o obsahu nejméně 30 %
- 500 g sladkého tvarohu
- 240 g burizonů (3 sklenice)
- 150 ml vody
- 25 g želatiny
- 10 g vanilkového cukru
- 300 g cukru
- 100 ml zakysané smetany nebo hustého jogurtu
Na vrchní vrstvu čokolády:
- 200 g hořké čokolády
- 100 ml mléka
- burizony – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Dno formy (24*24 cm) vyložte pečicím papírem a stěny fólií nebo pečicím papírem.
2. Připravte si čokoládovou vrstvu: V hrnci nalámejte čokoládu na kousky a zalijte ji mlékem. Dejte na mírný oheň a průběžně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Náš tip: Dávejte pozor, abyste čokoládu nepřehřáli a nevysušili ji.
3. Když je většina čokolády již rozpuštěná, stáhněte pánev z ohně. Pokračujte v míchání, dokud nebude hladká.
4. Přidejte burizony a dobře promíchejte. Směs přeneste do formy a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Formu uložte do chladničky.
5. Připravte si šlehačkovou vrstvu: Želatinu smíchejte s vodou o pokojové teplotě a nechte ji 10-15 minut odstát.
6. Do mísy dejte tvaroh, vanilkový cukr, cukr a zakysanou smetanu nebo jogurt. Přísady rozmixujte vertikálním mixérem na hladkou a homogenní hmotu.
7. Vyšlehejte na studenou šlehačku. Nejprve nastavte nízké otáčky mixéru a postupně je zvyšujte na vysoké.
Náš tip: Aby se smetana dobře šlehala, musí být velmi studená a mísa a lopatky mixéru čisté a suché.
8. Přidejte tvarohovou směs ke šlehačce a mixérem ji rozmixujte dohladka.
9. Želatinu rozpouštějte na mírném ohni, dokud nedosáhne teploty 50-60 °C.
10. Želatinu vlijte postupně a v tenké vrstvě do mísy se směsí tvarohu a smetany a neustále míchejte mixérem.
Náš tip: Nesypejte všechnu želatinu najednou, protože by se složení začalo hrudkovat.
11. Přidejte burizony a promíchejte stěrkou.
12. Vyjměte formu z lednice, nalijte do ní šlehačku s burizony a vrstvu opatrně zarovnejte. Dort uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny.
13. Připravte polevu: V malém hrnci nalámejte čokoládu na kousky a zalijte ji mlékem. Dejte ji na mírný oheň a průběžně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
14. Když je většina čokolády již rozpuštěná, odstavte hrnec z ohně. Pokračujte v míchání, dokud nebude hladká.
15. Dort polijte polevou a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Dort posypte burizony a dejte do chladničky, dokud vrchní vrstva čokolády neztuhne.
16. Vyjměte koláč z formy, odstraňte fólii a pečicí papír a přeneste ho na servírovací talíř.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na nepečený dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také zdravé rychlé ovesné řezy s čokoládou bez cukru, bez pečení a bez výčitek!