Mřížovník jistě každý zná a umí si ho velmi dobře představit. Ne každý si však už vyzkoušel jeho přípravu a tím méně zkušeným se může zdát příliš pracný.
Trochu práce sice dá, ale recept je celkově nenáročný a výsledkem je chutný, vzhledný a podle druhu náplně také šťavnatý koláč.
Švestkový mřížovník
Co budeme potřebovat:
- 1 kg švestky
- 2 PL citrónová šťáva
- 2 KL mletá skořice
- 2 PL hladká mouka
- 80 g krystalový cukr
- 250 g máslo
- 400 g hladká mouka
- 1 KL sůl
- 3 PL moučkový cukr
- ledová voda
- 1 ks vejce
- 2 KL krystalový cukr
Jak budeme postupovat:
- Studené máslo nakrájejte na menší kostky a dejte na 5 minut do mrazáku.
- V chlazené míse si připravte ledovou vodu.
- Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte vláčné těsto, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí.
- Těsto rozdělte na dvě části v poměru 2:1, každou zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na pomoučené desce vyválejte větší část těsta do kruhu o délce asi 30 cm a přeneste ho do koláčové formy (26 cm).
- Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na měsíčky, smícháme s moukou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou a navrstvíme je do formy vyložené těstem.
- Druhou část těsta rozválíme na obdélník a vykrojíme dva dlouhé pruhy. Jemně je rozválejte mezi prsty, aby ste vytvořili stuhy, kterými pak v půlkruzích obkroužíte okraj dortu. Ze zbývajícího těsta nakrájejte tenké proužky a vytvořte z nich mřížky na povrchu koláče.
- Koláč potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a pečte asi 45 minut.
- Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na švestkový mřížovník zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také neodolatelný čokoládový perník se švestkovým džemem, jehož chuť se vám rozplyne na jazyku!