Kôprovka je klasika, kterou si každý připravuje podle svých preferencí: na slano, na sladko, na kyselo, s hovězím masem nebo s vejcem, s bramborem nebo s knedlíkem. Zde je naše verze – tradiční koprová omáčka s vařeným hovězím!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční koprová omáčka s vařeným hovězím
Co budeme potřebovat:
maso a vývar:
- 1 kg hovězí kýta (hovězí přední)
- 1 kus kost
- 1 ks petržel
- 2 ks mrkev
- 1/2 ks menší celer
- 1 ks cibule
- trochu sůl (1 KL), celý černý pepř (5), nové koření (3), bobkový list (2)
na koprovou omáčku:
- 6 PL máslo
- 5 PL hladká mouka
- 1,5 litrů hovězí vývar
- 1 kelímek smetana na vaření
- 1 hrst čerstvý kopr
- podle chuti sůl, mletý černý pepř, ocet, cukr
Jak budeme postupovat:
- Všechny ingredience na vývar dejte do velkého hrnce (zeleninu neloupejte), zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Vývar stáhněte na nejnižší možný plamen a vařte asi 3 hodiny.
- Nakonec ho sceďte a maso odložte stranou. Zeleninu už nebudeme potřebovat.
- Vaření vývaru můžete samozřejmě vynechat a použít hotový vývar nebo bujón.
- Na omáčku rozpusťte máslo ve velkém hrnci, zaprašte ho moukou a zašlehejte světlou jíšku.
- Přilijte scezený vývar, dobře rozmíchejte metličkou, přiveďte k varu a dobře povařte asi 15 minut.
- Omáčku zjemněte smetanou, minutu povařte, ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
- Nakonec přidejte ocet a cukr podle chuti. Znovu přiveďte k varu a odstavte.
- Do horké omáčky vmíchejte nasekaný kopr.
- Podávejte s plátky vařeného hovězího masa a domácími knedlíky.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na koprovou omáčku s vařeným hovězím zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Hovězí karbanátky v ostře kyselé houbové omáčce – jedinečná kombinace!