Hledáte recept na tradiční, a přesto originální bábovku? Tato hrnková bábovka se zakysanou smetanou a banánem je neskutečně vláčná, plná chuti a díky kakaovému mramorování s banánovými kolečky i nádherně vypadá! Ideální k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 4 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru (objem 250 ml)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 g zakysané smetany
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžíce kakaa
- Trocha studené vody (na rozmíchání kakaa)
Na formu:
- Tuk (např. rozpuštěná Hera) na vymazání formy
- Hrubá mouka na vysypání formy
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava těsta a formy
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C.
- Připravte formu: Bábovkovou formu důkladně vymažte rozpuštěným tukem (např. Herou) a vysypte hrubou moukou.
- Připravte kakaovou směs: Kakao rozmíchejte v trošce studené vody, aby vznikla hustá pasta bez hrudek.
- Prosátí mouky: Polohrubou mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva.
2. Míchání těsta
- Vejce s cukrem: V míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Tekuté ingredience: Snižte otáčky mixéru na nejnižší stupeň a tenkým pramínkem pomalu vléváme olej. Dále zašlehejte zakysanou smetanu.
- Suché ingredience: Nyní střídavě, po částech, zašlehávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v hladké těsto.
- Rozdělení těsta: Asi jednu třetinu těsta odlijte do samostatné mísy a zamíchejte do něj připravenou kakaovou pastu.
3. Plnění formy a pečení
- Světlé těsto: Do připravené bábovkové formy nalijte nejprve světlé těsto.
- Banány: Na světlé těsto rovnoměrně rozložte nakrájená kolečka banánů.
- Tmavé těsto: Na banány opatrně nalijte kakaové těsto. Můžete vidličkou lehce promíchat, abyste vytvořili mramorový efekt.
- Pečení: Bábovku pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu bábovky a vytáhnete ji suchou, bábovka je hotová.
- Chlazení: Hotovou bábovku nechte ve formě asi 10 minut odpočívat. Poté ji opatrně překlopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.
Připravte si také:
Neodolatelné jahodové řezy s nadýchaným piškotem a krémem: Osvěžující letní dezert!
Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami
Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert
Servírování
Vychlazenou bábovku můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem, přelít čokoládovou polevou nebo podávat s čerstvým ovocem.