Vláčná hrnková bábovka se zakysanou smetanou a banánem: Klasika s ovocným překvapením!

Zdroj: Světlana Orlová

Hledáte recept na tradiční, a přesto originální bábovku? Tato hrnková bábovka se zakysanou smetanou a banánem je neskutečně vláčná, plná chuti a díky kakaovému mramorování s banánovými kolečky i nádherně vypadá! Ideální k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru (objem 250 ml)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • Trocha studené vody (na rozmíchání kakaa)

Na formu:

  • Tuk (např. rozpuštěná Hera) na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava těsta a formy

  1. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Připravte formu: Bábovkovou formu důkladně vymažte rozpuštěným tukem (např. Herou) a vysypte hrubou moukou.
  3. Připravte kakaovou směs: Kakao rozmíchejte v trošce studené vody, aby vznikla hustá pasta bez hrudek.
  4. Prosátí mouky: Polohrubou mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva.

2. Míchání těsta

  1. Vejce s cukrem: V míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  2. Tekuté ingredience: Snižte otáčky mixéru na nejnižší stupeň a tenkým pramínkem pomalu vléváme olej. Dále zašlehejte zakysanou smetanu.
  3. Suché ingredience: Nyní střídavě, po částech, zašlehávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v hladké těsto.
  4. Rozdělení těsta: Asi jednu třetinu těsta odlijte do samostatné mísy a zamíchejte do něj připravenou kakaovou pastu.

3. Plnění formy a pečení

  1. Světlé těsto: Do připravené bábovkové formy nalijte nejprve světlé těsto.
  2. Banány: Na světlé těsto rovnoměrně rozložte nakrájená kolečka banánů.
  3. Tmavé těsto: Na banány opatrně nalijte kakaové těsto. Můžete vidličkou lehce promíchat, abyste vytvořili mramorový efekt.
  4. Pečení: Bábovku pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu bábovky a vytáhnete ji suchou, bábovka je hotová.
  5. Chlazení: Hotovou bábovku nechte ve formě asi 10 minut odpočívat. Poté ji opatrně překlopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.

Připravte si také:

Neodolatelné jahodové řezy s nadýchaným piškotem a krémem: Osvěžující letní dezert!

Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami

Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert

Servírování

Vychlazenou bábovku můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem, přelít čokoládovou polevou nebo podávat s čerstvým ovocem.