Nadýchané kynuté šišky (koblihy) s džemem: Tradiční pochoutka pro každou příležitost!

Zdroj: Milada Sumková

Připravte si domácí, nadýchané šišky (koblihy), které vám provoní celou kuchyň a potěší každého milovníka sladkého! Tento recept na cca 30 kusů vás provede krok za krokem k dokonalým zlatavým šiškám, které se rozplývají na jazyku a skvěle chutnají s oblíbeným džemem.

Co budete potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
  • 50 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 žloutky + 1 celé vejce
  • 4 lžíce rumu (pro vláčnost a proti nasáknutí tukem)
  • Trochu jemně nastrouhané citronové kůry

Na smažení:

  • Rostlinný olej
  • Vepřové sádlo (nepovinné, pro lepší chuť a barvu)

Na podávání:

  • Džem dle chuti (např. jahodový, meruňkový)
  • Moučkový cukr na posypání

Jak na to? Podrobný návod

Příprava kvásku (pokud používáte čerstvé droždí): Do malé misky dejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek (asi 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna. Pokud používáte sušené droždí, můžete ho rovnou smíchat s moukou.

Zadělání těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, krupicový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, celé vejce, rum, citronovou kůru, vlažné mléko a vzešlý kvásek (nebo sušené droždí). Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto.

První kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Tvarování šišek: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte ho na plát o tloušťce asi 1,5–2 cm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrajujte kolečka.

Druhé kynutí: Vykrojená kolečka přeneste na lehce pomoučenou utěrku nebo pečicí papír, přikryjte je další utěrkou a nechte ještě asi 20 minut podkynout. Během této doby připravte tuk na smažení.

Smažení: Do široké hluboké pánve nebo hrnce nalijte dostatek rostlinného oleje (případně přidejte i trochu vepřového sádla), aby šišky při smažení plavaly. Tuk rozehřejte na mírném plameni (nesmí být příliš horký, aby se šišky nespálily zvenčí a nebyly syrové uvnitř, ale ani příliš studený, aby nenasákly moc tuku).

Smažení šišek: Do středu každé šišky udělejte prstem nebo koncem vařečky dírku (otvor zajistí, že se šišky rovnoměrně propečou). Vkládejte šišky do rozehřátého tuku a smažte je z obou stran dozlatova. Smažte je postupně, nepřecpávejte pánev, aby se tuk příliš neochladil.

Odsátí tuku: Usmažené šišky vyjměte z tuku a odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.

Vyzkoušejte také:

Jemná jogurtová bublanina s ovocem a drobenkou: Letní klasika pro každou příležitost!

Jarní koláč s jablky, jahodami a rebarborou: Vláčný korpus s ovocnou explozí!

Vláčný kynutý koláč s ovocem a drobenkou z majolkového těsta

Servírování

Šišky podávejte teplé, bohatě posypané moučkovým cukrem. Doprostřed každé šišky můžete dát lžičku oblíbeného džemu.

Dobrou chuť!