
Připravte si domácí, nadýchané šišky (koblihy), které vám provoní celou kuchyň a potěší každého milovníka sladkého! Tento recept na cca 30 kusů vás provede krok za krokem k dokonalým zlatavým šiškám, které se rozplývají na jazyku a skvěle chutnají s oblíbeným džemem.
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
- 50 g krupicového cukru
- Špetka soli
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 žloutky + 1 celé vejce
- 4 lžíce rumu (pro vláčnost a proti nasáknutí tukem)
- Trochu jemně nastrouhané citronové kůry
Na smažení:
- Rostlinný olej
- Vepřové sádlo (nepovinné, pro lepší chuť a barvu)
Na podávání:
- Džem dle chuti (např. jahodový, meruňkový)
- Moučkový cukr na posypání
Jak na to? Podrobný návod
Příprava kvásku (pokud používáte čerstvé droždí): Do malé misky dejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek (asi 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna. Pokud používáte sušené droždí, můžete ho rovnou smíchat s moukou.
Zadělání těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, krupicový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, celé vejce, rum, citronovou kůru, vlažné mléko a vzešlý kvásek (nebo sušené droždí). Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto.
První kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování šišek: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte ho na plát o tloušťce asi 1,5–2 cm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrajujte kolečka.
Druhé kynutí: Vykrojená kolečka přeneste na lehce pomoučenou utěrku nebo pečicí papír, přikryjte je další utěrkou a nechte ještě asi 20 minut podkynout. Během této doby připravte tuk na smažení.
Smažení: Do široké hluboké pánve nebo hrnce nalijte dostatek rostlinného oleje (případně přidejte i trochu vepřového sádla), aby šišky při smažení plavaly. Tuk rozehřejte na mírném plameni (nesmí být příliš horký, aby se šišky nespálily zvenčí a nebyly syrové uvnitř, ale ani příliš studený, aby nenasákly moc tuku).
Smažení šišek: Do středu každé šišky udělejte prstem nebo koncem vařečky dírku (otvor zajistí, že se šišky rovnoměrně propečou). Vkládejte šišky do rozehřátého tuku a smažte je z obou stran dozlatova. Smažte je postupně, nepřecpávejte pánev, aby se tuk příliš neochladil.
Odsátí tuku: Usmažené šišky vyjměte z tuku a odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.
Vyzkoušejte také:
Jemná jogurtová bublanina s ovocem a drobenkou: Letní klasika pro každou příležitost!
Jarní koláč s jablky, jahodami a rebarborou: Vláčný korpus s ovocnou explozí!
Vláčný kynutý koláč s ovocem a drobenkou z majolkového těsta
Servírování
Šišky podávejte teplé, bohatě posypané moučkovým cukrem. Doprostřed každé šišky můžete dát lžičku oblíbeného džemu.
Dobrou chuť!