Slzy anděla: Neodolatelně jemný koláč s tvarohem a obláčkovým sněhem!

Zdroj: Světlana Orlová

Připravte si tento úžasný koláč Slzy anděla, který vás okouzlí svou jemností a krémovou chutí! Kombinuje křehké těsto, bohatou tvarohovou náplň a lehoučký sníh z bílků, který se na povrchu krásně upeče do zlatova. Je to perfektní dezert ke kávě nebo na speciální příležitosti.

Co budete potřebovat?

Na křehké těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka

Na krémovou náplň:

  • 2 ks jemného tvarohu (např. z vaničky, 500 g celkem)
  • 500 g bílého jogurtu (nejlépe hustého, řeckého typu)
  • 300 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • 3 žloutky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 g krupicového cukru

Na sníh z bílků:

  • 3 bílky
  • 3 lžíce krupicového cukru

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava těsta

  1. Zadělání těsta: Všechny suroviny na těsto (polohrubou mouku, vejce, máslo, krupicový cukr, prášek do pečiva a mléko) smíchejte a rychle zpracujte v hladké a pružné těsto. Můžete použít robot s hnětacím hákem nebo zpracovat rukama. Těsto ihned vyválejte na plech (cca 30×40 cm), který jste vyložili pečicím papírem.

2. Příprava náplně

  1. Smíchání náplně: Všechny suroviny na náplň (jemný tvaroh, bílý jogurt, mléko, vanilkový pudink v prášku, žloutky, olej a krupicový cukr) dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem, dokud nevznikne hladká krémová směs.
  2. Nalití na těsto: Hotovou tvarohovou náplň rovnoměrně nalijte na těsto na plechu.

3. Pečení a sníh

  1. První pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut.
  2. Příprava sněhu: Mezitím, co se koláč peče, si připravte sníh z bílků. Do čisté a suché mísy dejte bílky a šlehejte je při vysokých otáčkách. Jakmile začnou tuhnout, postupně po lžících přisypávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný, lesklý a tuhý sníh.
  3. Dokončení pečení: Po 30 minutách pečení vyndejte koláč z trouby. Na téměř upečenou náplň rovnoměrně rozetřete připravený sníh z bílků. Koláč vraťte do trouby a pečte, dokud sníh nechytí krásnou zlatavou barvu (cca 5-10 minut, sledujte, aby se nespálil).
  4. Chlazení: Upečený koláč nechte zcela vychladnout na plechu, než ho nakrájíte na porce. Nejlépe chutná dobře vychlazený.

Připravte si také:

Připravte si tento rebarborový koláč z jogurtového těsta: Lehký a vláčný jarní dezert

Jablečné řezy s pudinkem: Vláčný koláč na plech s vůní skořice a rumu!

Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!

Servírování

Slzy anděla krájejte na úhledné řezy a podávejte. Díky své krémové textuře a jemné chuti je ideální k odpolední kávě, čaji nebo jako lehký dezert.