
Hledáte dokonalý recept na makovec, který bude krásně vláčný a plný chuti? Tento jednoduchý hrnkový recept s přidanými jablky je přesně to, co potřebujete! Kombinace mletého máku, šťavnatých jablek a voňavé skořice vytváří neodolatelný dezert ideální ke kávě, čaji nebo jako sladká snídaně.
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek mletého máku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 hrnek krupicového cukru (nebo méně, dle vaší chuti)
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 2-3 střední jablka (cca 250 g), nastrouhaná nahrubo
- Citronová kůra z jednoho citronu (jemně nastrouhaná, nepovinné)
- Mletá skořice (1 lžička, nepovinné)
Jak na to? Podrobný návod
- Připravte formu a troubu: Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si formu na bábovku nebo menší plech (cca 20×30 cm) – důkladně ho vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
- Smíchejte suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mletý mák, polohrubou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
- Připravte jablka: Jablka oloupejte (pokud chcete) a nastrouhejte nahrubo. Pokud je nechcete přidávat do těsta, můžete je vynechat nebo je později použít jako ozdobu.
- Spojte těsto: K suché směsi přidejte vlažné mléko, olej a vejce. Vše důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte nastrouhaná jablka, případně citronovou kůru a mletou skořici.
- Pečení: Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu makovce a vytáhnete ji suchou, je hotový.
- Chlazení: Po upečení nechte makovec chvíli ve formě, poté ho opatrně vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.
Připravte si také:
Připravte si tento rebarborový koláč z jogurtového těsta: Lehký a vláčný jarní dezert
Jablečné řezy s pudinkem: Vláčný koláč na plech s vůní skořice a rumu!
Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!
Servírování
Vychlazený makovec můžete před podáváním posypat moučným cukrem, přelít citronovou polevou nebo čokoládou. Je skvělý k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.