
Připravte si úžasně vláčný kynutý koláč s ovocem a křupavou drobenkou, který vás překvapí svou jemností díky netradiční ingredienci – majonéze! Tato specialita se vám bude doslova rozplývat na jazyku a je ideální k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně. Recept je dostatečný na dva plechy, takže se můžete podělit s rodinou a přáteli.
Co budete potřebovat?
Na těsto (na 2 plechy):
- 500 g hladké mouky
- 100 g majonézy (plnotučné)
- 2 žloutky
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
- 100 ml vlažného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 80 g krupicového cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 1 malá zarovnaná lžička soli
- Trocha rumu (cca 1-2 lžíce, pro vláčnost a aroma)
Na dokončení:
- Ovoce (čerstvé nebo kompotované – např. jahody, borůvky, třešně, meruňky)
- Drobenka (klasická: máslo, mouka, cukr v poměru 1:2:1 nebo dle chuti)
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava kynutého těsta
- Vytvořte kvásek: Do malé misky dejte rozdrobené droždí, přisypte lžíci krupicového cukru (z odměřených 80 g) a zalijte trochou vlažného mléka (cca 50 ml z odměřených 100 ml). Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna.
- Zadělání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte zbytek krupicového cukru, vanilkový cukr, sůl, majonézu, žloutky, smetanu ke šlehání, zbytek vlažného mléka, rum a vzešlý kvásek.
- Hnětení: Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, pružné a nelepivé těsto. Těsto bude díky majonéze velmi vláčné a jemné.
- Kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 a půl hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
2. Kompletace a pečení koláče
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem.
- Rozdělení těsta: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na dvě stejné části, pro každý plech jednu.
- Rozprostření těsta: Každou část těsta rozprostřete na připravený plech. Můžete ho rozválet válečkem nebo opatrně roztáhnout rukama přímo na plechu.
- Ozdobení ovocem a drobenkou: Na těsto rovnoměrně rozložte omyté a případně nakrájené čerstvé ovoce, nebo dobře okapané kompotované ovoce. Koláč bohatě posypte připravenou drobenkou.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, nebo dokud nebude koláč krásně zlatavý a drobenka křupavá. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu koláče a vytáhnete ji suchou, je hotový.
- Chlazení: Upečené koláče nechte zcela vychladnout na plechu, než je nakrájíte na porce.
Vyzkoušejte také:
Slzy anděla: Neodolatelně jemný koláč s tvarohem a obláčkovým sněhem!
Kefírové čokoládové řezy: Vláčný dezert s bohatou čokoládovou polevou!
Nadýchaná jablečná bábovka se skořicí: Voní po domově a chutná božsky!
Servírování
Vláčný kynutý koláč s ovocem a drobenkou podávejte vychlazený. Je vynikající samotný, nebo s kopečkem šlehačky či zmrzliny. Dobrou chuť!