Hrnečkový jablečný koláč – jednoduchý a voňavý moučník z pár surovin

Hledáš něco rychlého, jednoduchého a přesto výborného? Tento hrnečkový jablečný koláč je přesně ten recept, po kterém sáhneš, když doma zůstanou jablka a máš chuť na sladkou dobrotu. Žádné šlehání, žádná vejce – jen vrstvení sypkých surovin a jablek. Výsledkem je krásně vláčný a šťavnatý koláč s křupavou máslovou kůrkou, který voní po skořici a dětství.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Miroslava Beková

Hrnečkový jablečný koláč bez vajec

Co budeme potřebovat:

  • 1 hrnek dětské krupičky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru (lze dát méně – např. ½ hrnku)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Nastrouhaná jablka (dle potřeby, cca 4–5 větších)
  • Skořice podle chuti
  • Přibližně ½ kostky másla

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si smícháme všechny sypké suroviny – krupičku, hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Připravíme si jablka – oloupeme je (nebo klidně necháme se slupkou), nastrouháme nahrubo a necháme chvíli odstát.

2) Formu na pečení (ideálně dortovou nebo malý pekáček) dobře vymažeme máslem. Na dno rovnoměrně nasypeme část sypké směsi, jen tak, aby bylo dno zakryté. Poklademe vrstvou jablek, zasypeme skořicí a znovu vrstvíme sypkou směs. Postup opakujeme – střídáme vrstvy sypké směsi a jablek, dokud nespotřebujeme vše. Horní vrstva by měla být opět suchá směs.

3) Na závěr nahoru nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky zbytek másla. Máslo během pečení prosákne dolů a vytvoří voňavou krustičku.

4) Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 40–50 minut, dokud není povrch krásně zlatavý.

Servírování:

Koláč necháme částečně vychladnout, krájíme na kostky a podáváme samotný nebo s kopečkem zakysané smetany. Skvěle chutná i druhý den, kdy se ještě více rozleží.

Vyzkoušejte také:

Kapsičky plněné vanilkovým pudinkem z listového těsta si zvládnete připravit

Nepečený dezert ze zakysané smetany a salka hotový za pár minut: Úžasný krémový dezert

Tipy:

✔ Jablka lze nahradit i hruškami nebo švestkami.
✔ Do jablek můžeš přidat pár rozinek nebo nasekané vlašské ořechy.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.