Tato krémová zeleninová polévka vás zahřeje a potěší svou bohatou chutí a jemnou konzistencí. Kombinace čerstvé zeleniny, brambor a smetany vytváří lahodný zážitek, který ocení celá rodina. Připravte si ji snadno a rychle z dostupných surovin a dopřejte si chvíle pohody s miskou plnou hřejivé polévky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Krémová zeleninová polévka s bramborami, paprikou a smetanou
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 červená sladká paprika
- 1 žlutá sladká paprika
- 2 brambory
- 1 l vody (5 šálků)
- sůl (podle chuti)
- černý mletý pepř (podle chuti)
- 500 ml vody (2,5 šálku)
Ostatní:
- 1 lžíce olivový olej (na smažení)
Ostatní:
- 50 g těstoviny
- čerstvá petrželka (podle chuti)
Vaječná směs se smetanou:
- 2 vejce
- 100 g zakysaná smetana
Jak budeme postupovat:
1. Příprava základu: Nejprve si oloupejte jednu větší cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Rozpalte hlubokou pánev nebo hrnec na středním ohni a přilijte olivový olej. Jakmile se olej zahřeje, vsypejte nakrájenou cibuli a lehce osmažte přibližně 2 minuty, dokud cibule nezměkne a nezačne vonět.

2. Mezitím si připravte mrkve, které omyjte, oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté mrkev přimíchejte k osmažené cibuli a pokračujte ve smažení dalších 3 minuty, dokud mrkev nezačne lehce karamelizovat.

3. Vezměte červenou a žlutou papriku, zbavte je semínek, poté nakrájejte na kostičky a vmíchejte do hrnce k cibuli a mrkvi. Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 5 minut. Takto se zelenina pěkně spojí a chuťově rozvine.

4. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte je na větší kostky a přidejte je k osmažené zeleninové směsi. Následně nalijte do hrnce 1 l vody, pak dochuťte solí, černým mletým pepřem podlé své chuti a vše promíchejte.



5. Přikryjte hrnec pokličkou a na mírném ohni vařte asi 10 minut, aby brambory začaly měknout a zelenina se hezky propojila.

6. Po uplynutí této doby přilijte dalších 500 ml vody a do polévky vsypte těstoviny. Znovu vše promíchejte, přikryjte opět hrnec pokličkou a vařte dalších 12 minut, dokud těstoviny nezměknou.



7. Jakmile jsou těstoviny hotové, vsypejte do polévky hrst nasekané čerstvé petrželky a opatrně promíchejte, aby se bylinky rozprostřely po celé polévce.


8. Příprava vaječné směsi se smetanou: Do misky si rozklepněte vejce, přimíchejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs.


9. Sundejte hrnec z ohně a odeberte naběračku polévky, kterou opatrně vmíchejte do vaječné směsi, aby se srovnala teplota. Poté tuto směs postupně nalijte zpět do hrnce s polévkou a dobře promíchejte. Vejce a smetana vytvoří jemnou krémovou texturu a polévka bude mít bohatou chuť.


10. Polévku podávejte horkou a hlavně s láskou, velkou chutí a potěšením.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.