Šťavnatá bábovka s jablky, rozinkami a bohatou karamelovou polevou

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou je dokonalým spojením chutí. Tento dezert v sobě ukrývá sladké překvapení v podobě šťavnatých rozinek a osvěžujících jablek, které jsou na vrchu doplněné hladkou a lesklou karamelovou polevou. Ideální volba pro každou příležitost, kdy chcete potěšit své blízké něčím výjimečným a chutným.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

Bábovka s jablky, rozinkami a bohatou karamelovou polevou

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 3 vejce
  • 3 g soli
  • 100 g cukru
  • 130 g zakysaná smetana
  • 70 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 250 g univerzální mouka
  • 10 g prášek do pečiva
  • 150 g rozinky
  • 300 ml teplé vody

Ostatní:

  • 2 zelená jablka

Karamelová poleva:

  • 100 g cukru
  • 30 ml vody
  • 60 ml smetana ke šlehání
  • 20 g másla

Jak budeme postupovat:

1. Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C (horkovzdušná 160 °C). Připravte si bábovkovou formu o průměru 22 cm, kterou důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.

2. Příprava těsta: V míse rozklepněte vejce, přisypte sůl a šlehejte, dokud se vejce nezmění v hladkou směs. Postupně přisypávejte cuk a šlehejte dál, dokud směs nezíská jemnou pěnivou texturu.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

3. Do této směsi přidejte zakysanou smetanu a dále šlehejte. Postupně během šlehání přilijte mléko a olej. Pokračujte ve šlehání, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

4. Nyní do směsi přisypejte prosátou univerzální mouku s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto a použijte stěrku nebo šlehač, aby se ingredience spojily do kompaktní hmoty.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

5. Rozinky důkladně propláchněte pod teplou vodou a namočte je na několik minut, aby změkli. Poté je osušte, jemně je vmíchejte do těsta a promíchejte stěrkou.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

6. Vzniklé těsto si nalijte do předem připravené bábovkové formy na pečení a naaranžujte půlměsíce zeleného jablíčka, aby při pečení vytvořily krásnou jablečnou dekoraci na povrchu.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

7. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C nebo dokud bábovka nezíská zlatavou barvu a při zapíchnutí špejle zůstane suchá.

8. Příprava karamelové polevy: Do menšího hrnce nasypejte cukr a přilijte vodu. Směs na mírném ohni mírně promíchejte a nechejte vařit, dokud se cukr nerozpustí a nezačne bublat.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

9. Jakmile směs začne bublat, přilijte smetanu ke šlehání a míchejte, aby se smetana dobře spojila s karamelem. Následně vmíchejte máslo a promíchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a poleva nezhoustne.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

10. Když je bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a nechejte ji chvíli vychladnout ve formě, než ji opatrně vyklopíte na talíř.

11. Hotovou bábovku přelijte rovnoměrně karamelovou polevou, která jí dodá krásný lesk a sladkou chuť.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech
Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

12. Podávejte ji teplou nebo při pokojové teplotě, kdy poleva zkaramelizuje a dostane dokonalou krémovou texturu.

Bábovka ze zakysané smetany s rozinkami, jablky a karamelovou polevou: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Cookrate – Czech

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: