Připravte se na osvěžující chuťový zážitek s našimi makovo-švestkovými řezy se šlehačkou. Tento dokonalý svěží zákusek kombinuje bohatou chuť máku a sladkou kyselost švestek s lehkostí nadýchané šlehačky. Objevte, jak tento jedinečný zákusek může zpříjemnit vaše chvíle pohody.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Makovo-švestkové řezy se šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Maková piškóta:
- 6 PL celého máku
- 6 ks vajec
- 6 PL cukru krystal
- 6 PL hladké mouky
- 1 KL prášku do pečiva s vinným kamenem
- špetka jedlé sody
Švestková náplň:
- 750 ml zavařených švestek
- 1 balení Zlatého klasu
Šlehačka na vrch:
- 300 ml (33 %) smetany ke šlehání
- 1 balení Smetanfixu
- 1 PL cukru krystal
Jak budeme postupovat:
1. Celá vejce s cukrem vyšlehejte do pěny.

2. Mouku, prášek do pečiva, sodu a celý mák smíchejte a prosejte do těsta a poté opatrně vmíchejte vařečkou.

3. Plech o rozměru 27×37 cm vyložte pečicím papírem, těsto nalijte a upravte. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 12 minut. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.

4. Připravte zavařené švestky. Nálev ze švestek přelijte do mísy a vmíchejte do něj Zlatý klas. Švestky dejte do rajnice a přilijte tekutinu se Zlatým klasem a uvařte na hustou hmotu.



5. Korpus přeneste na podnos a ještě horkou švestkovou hmotu natřete na korpus, ale jen tenkou vrstvu.

6. Jakmile tenká vrstva ztuhne, postupně přidávejte další části švestkové hmoty a nakonec to pěkně zarovnejte. Nechte vše vychladnout na stole a až poté koláč uložte do lednice na 3 hodiny. Pokud by vám za tu dobu hmota neztuhla, nechte ji v lednici i déle.

7. Když je hmota ztuhnutá a koláč je úplně vychlazený, připravte šlehačku, kterou pak namažte na koláč a nechte v lednici do druhého dne, ale po dvou hodinách již můžete koláč krájet.

8. Koláč krájejte horkým mokrým nožem na řezy. Můžete ho posypat celým mákem nebo strouhanou čokoládou. Podobně můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi.
Hotovo! Dobrou chuť!