Makovo-švestkové řezy se šlehačkou – dokonalý svěží zákusek

Připravte se na osvěžující chuťový zážitek s našimi makovo-švestkovými řezy se šlehačkou. Tento dokonalý svěží zákusek kombinuje bohatou chuť máku a sladkou kyselost švestek s lehkostí nadýchané šlehačky. Objevte, jak tento jedinečný zákusek může zpříjemnit vaše chvíle pohody.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou

Co budeme potřebovat:

Maková piškóta:

  • 6 PL celého máku
  • 6 ks vajec
  • 6 PL cukru krystal
  • 6 PL hladké mouky
  • 1 KL prášku do pečiva s vinným kamenem
  • špetka jedlé sody

Švestková náplň:

  • 750 ml zavařených švestek
  • 1 balení Zlatého klasu

Šlehačka na vrch:

  • 300 ml (33 %) smetany ke šlehání
  • 1 balení Smetanfixu
  • 1 PL cukru krystal

Jak budeme postupovat:

1. Celá vejce s cukrem vyšlehejte do pěny.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

2. Mouku, prášek do pečiva, sodu a celý mák smíchejte a prosejte do těsta a poté opatrně vmíchejte vařečkou.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

3. Plech o rozměru 27×37 cm vyložte pečicím papírem, těsto nalijte a upravte. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 12 minut. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

4. Připravte zavařené švestky. Nálev ze švestek přelijte do mísy a vmíchejte do něj Zlatý klas. Švestky dejte do rajnice a přilijte tekutinu se Zlatým klasem a uvařte na hustou hmotu.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha
Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha
Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

5. Korpus přeneste na podnos a ještě horkou švestkovou hmotu natřete na korpus, ale jen tenkou vrstvu.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

6. Jakmile tenká vrstva ztuhne, postupně přidávejte další části švestkové hmoty a nakonec to pěkně zarovnejte. Nechte vše vychladnout na stole a až poté koláč uložte do lednice na 3 hodiny. Pokud by vám za tu dobu hmota neztuhla, nechte ji v lednici i déle.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

7. Když je hmota ztuhnutá a koláč je úplně vychlazený, připravte šlehačku, kterou pak namažte na koláč a nechte v lednici do druhého dne, ale po dvou hodinách již můžete koláč krájet.

Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek
Zdroj: varecha

8. Koláč krájejte horkým mokrým nožem na řezy. Můžete ho posypat celým mákem nebo strouhanou čokoládou. Podobně můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi.

Hotovo! Dobrou chuť!