Připravte si hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy jsou klasickou českou sladkou pochoutkou, kterou určitě znáte a možná jste si ji již někdy sami upravovali podle svého gusta. Pokud však stále hledáte ten správný recept, přinášíme vám jednu z možností, jak si připravit tuto skvělou dezertní pochoutku.

Hraběnčiny řezy jsou jednoduché na přípravu a jistě zaujmou svým výrazným ovocným a ořechovým aroma, takže si je rozhodně zaslouží vyzkoušet.

Zdroj: Jana Spurná

Co budeme potřebovat:

  • 420 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 máslo
  • 4 žloutky
  • půl prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • 5 jablek
  • 2 lžíce skořice
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • mleté ořechy
  • 4 bílky

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme těsto. Smícháme 420 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 1 máslo, 4 žloutky, půl prášku do pečiva a citronovou kůru a zpracujeme dohromady.

2) Rozdělíme těsto na 3/4 a 1/4 část a 1/4 část těsta dáme do mrazáku na cca 15 minut.

3) 3/4 část těsta vyválíme a vložíme na plech s pečícím papírem.

4) Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme hrubě, smícháme je se 2 lžícemi skořice, 2 lžícemi vanilkového cukru, 1 vanilkovým pudinkovým práškem a moučkovým cukrem podle chuti a kyselosti jablek. Vše posypeme mletými ořechy.

5) Na tuto směs nalijeme sníh ze 4 bílků.

6) Z těsta z mrazáku nastrouháme drobné vločky a posypeme jimi vrchol dortu.

7) Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, dokud nezíská řezy zlatavou barvu.

8) Necháme vychladnout a nakrájíme na řezy.

Máte doma jablko? Odemkněte si tento tajný recept na lahodné jablečné sušenky

Nejenže skvěle vypadají, ale také skvěle chutnají. Udělejte si tyto koláčky ve tvaru květiny. Jsou lehké, jemné, lahodné a skvělé. Ideální k vynikající voňavé kávě. Nebíčko v ústech a na talíři.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

Co budeme potřebovat:

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 80 g cukru
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 50 ml mléka
  • vanilková příchuť – podle chuti
  • 280 g mouky
  • 15 g prášku do pečiva
  • meruňkový džem

Jablíčka:

  • 1 velké jablko
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky cukru

K posypu:

  • moučkový cukr

Jak budeme postupovat:

1. V míse rozšlehejte vejce, přidejte špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a metličkou promíchejte.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

2. Pak přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkové aroma a znovu promíchejte.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

3. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, znovu promíchejte a vytvoříte těsto.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

4. Velké jablko nakrájejte na půlměsíčky, posypte skořicí, cukrem a promíchejte.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

5. Připravte si plech s pečicím papírem a lžící na něj rozprostřete těsto. Těsto uhlaďte do tvaru placičky s mezerami mezi sebou.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

6. Střed placičky potřete meruňkovou marmeládou, kolem naaranžujte jablka se skořici a cukrem a tým vytvoříte květiny.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

7. Pečte je v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.

8. Posypejte moučkovým cukrem a podávejte je s láskou, chutí a radostí.

Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Vezměte 1 jablko a připravte tyto lahodné sušenky
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

VIDEO NÁVOD: