Domů Recepty Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec

Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec

Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec, který si všichni určitě zamilují. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá. Navíc mazanec je chutné a aromatické pečivo, které se dá připravit v mnoha variantách – s rozinkami, se sušeným ovocem nebo s oříšky. Je to tradiční a oblíbený sváteční pokrm, který si můžeme dopřát pouze o Velikonocích a tak přidat trochu sladkého do našeho svátečního jídelníčku.

Zdroj: Eva Lošáková

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • mleté mandle na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Rozpusťte droždí v teplém mléce a nechte 5 minut pěnit.

2) V misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené máslo a hněťte, dokud se těsto nestane drobivým.

3) Přidejte vejce a žloutky a míchejte, dokud se těsto nespojí.

4) Přidejte drožďovou směs a hněťte, dokud se těsto nestane hladkým a pružným. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.

5) Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho v teplém prostředí vzejít asi hodinu, dokud se nezdvojnásobí.

6) Rozdělte těsto na tři stejně velké kousky a vyklopte je do máslem vymazaných formiček na mazance. Nechte je ještě asi 30 minut vzejít.

7) Předehřejte troubu na 180 stupňů C.

8) Rozšlehejte vejce a potřete jím mazance. Posypejte je mletými mandlemi. Pečte mazance asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.

wMazance nechte vychladnout a podávejte s máslem a džemem. Dobrou chuť!