Naan jsme si doma oblíbili už dávno. Skvělé chlebové placky, které se hodí na grilovačky, dojídačky zbytků z chladničky nebo i typicky k indickému jídlu. Naan je jednoduchý na přípravu a chutný.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Chlebové placky “Naan”
Co budeme potřebovat:
(při pokojové teplotě)
- 150 g teplého jogurtu 30-32 °C (nebo 100 g zakysané smetany + 50 ml vody)
- 350 g mouky + 2 polévkové lžíce
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 4 g sušeného droždí
- 1 lžička prášku do pečiva (nebo 1/3 lžičky jedlé sody)
- 3 lžíce oleje (45 ml)
Jak budeme postupovat:
1. Přeneste jogurt do mísy kuchyňského robotu, přidejte sůl a cukr, poté vejce a olej.
2. Smíchejte mouku s droždím a práškem do pečiva.
Tip: Obě přísady je skutečně nutné přidat, protože prášek do pečiva dodává těstu větší pružnost a lépe se s ním pracuje. Pokud nemáte po ruce droždí nebo nemáte dostatek času na vykynutí těsta, použijte prášek do pečiva a jeho množství zdvojnásobte.
3. V míse smíchejte suroviny a postupně přidávejte mouku. Získáte měkké, pružné, nelepivé těsto, které můžete hníst i ručně.
4. Mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a nechte ho 30-60 minut na teplém místě.
5. Těsto přeneseme na pracovní plochu, trochu prohněteme a rozdělíme na 4 díly.
6. Vyválejte placky o tloušťce 3-4 mm, položte je na olejem potřený plech a přikryjte utěrkou.
Tip: Těsto můžete také rozdělit na několik částí a vyválet menší placky stejného tvaru.
7. Pánev bez oleje mírně zahřejte a na středním až nízkém plameni smažte každý 2-2,5 minuty. Několikrát placky otočte. Plech můžete potřít trochou olivového oleje nebo rozpuštěného másla.
8. Chlebové placky vyjměte na talíř a přikryjte utěrkou.
Přejeme dobrou chuť!
Zaujaly vás tyto chlebové placky Naan? Sdílejte je dál! Vyzkoušejte i tyto jednoduché skořicové tyčinky z listového těsta, které zpříjemní každé posezení u šálku kávy nebo čaje.