Zapečený květák s bešamelovou omáčkou je vynikající. Všichni ho milují! Pokud jste ho ještě nezkusili, udělejte to hned! Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Co budeme potřebovat:
- 350 g květáku
- 30 g citronu
- jeden svazek kopru (pouze stonky, bez listů)
- sůl – podle chuti
- sušené oregano – podle chuti
- stroužek česneku
- 1 lžíce majonézy
- 50 g sýra
Na bešamelovou omáčku:
- 250 ml mléka
- 20 g másla
- 20 g mouky
- sůl – podle chuti
-špetka mletého muškátového oříšku (v tomto receptu nepovinné).
Jak budeme postupovat:
1. Květák omyjte a rozdělte na růžičky.
2. Přiveďte asi 2 litry vody k bodu varu. Podle chuti ji osolte, přidejte citron a stonky kopru. Poté přidejte růžičky květáku. Vařte je 4 minuty od varu.
3. Mezitím připravte bešamelovou omáčku: Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni. Přidejte prosátou mouku a intenzivně míchejte stěrkou, aby mouka nasála všechno máslo a spojila se ve velké hrudky.
4. Postupně přidávejte mléko. Nejprve míchejte stěrkou, pak začněte používat stěrku a pohybujte jí ve směru hodinových ručiček: tím se rychle rozpustí všechny hrudky mouky a vznikne hladká omáčka.
5. Přidejte sůl a mletý muškátový oříšek. Omáčku za stálého míchání vařte, dokud nedosáhne konzistence majonézy.
6. Po 4 minutách vyjměte květák z vroucí vody a nechte ho krátce oschnout na cedníku. Poté ji položte na plech vyložený pečicím papírem a posypte sušeným oreganem.
7. Květákové růžičky přelijte bešamelovou omáčkou.
8. Smíchejte nahrubo nastrouhaný sýr s majonézou a česnekem prolisovaným přes lis na česnek. Rozetřete ji po povrchu květáku.
9. Květák pečte 4 minuty v troubě předehřáté na 220 °C.
Přejeme vám dobrou chuť!