Dnes jsme pro vás připravili recept na lahodnou pochoutku, kterou prostě musíme připravit každý rok. Mluvíme o lahodném dezertu, který vás vrátí do dětských let. Tento vrstvený linecký koláč s marmeládou je prostě báječná volba!
Co budeme potřebovat:
- 180 g másla
- 1 vejce
- 130 g cukru
- balíček vanilkového cukru
- 320 g mouky / hladké
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 350 g džemu. (Můžete použít jakékoli ovoce, které máte rádi. V receptu je použit rybízový džem.)
Jak budeme postupovat:
- Změklé máslo smíchejte se solí, vhoďte do mixéru a nechte minutu mixovat. Přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a pokračujte v míchání. Nastavte mixér na nejvyšší rychlost a míchejte, dokud těsto není nadýchané/3 minuty.
- Do směsi přidejte vejce a pokračujte v míchání asi tři minuty. Postupně přidávejte mouku, do které jste přidali prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte v mixéru, poté stěrkou a nakonec uhněťte rukama.
- Musí být hladké, měkké a snadno dělitelné.
- Těsto položte na pečicí papír a pomocí válečku ho rozválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 5 mm. Měla by vyjít plná forma o rozměrech 30 x 35 cm. List těsta propíchejte vidličkou.
- Pak ho pečte při 200 stupních 10-12 minut, dokud okraje nezhnědnou. Nechte vychladnout. Ostrým nožem odřízněte okraje a rozřízněte plát na polovinu, aby vznikly dva obdélníky.
- Těsto, které vám zbylo po zarovnání okrajů, vložte do sáčku a rozdrobte.
- První obdélník těsta přeneste na plech.
- Rozetřete na něj polovinu marmelády, okraje nechte volné.
- Na džem položte druhý obdélník, potřete ho zbylým džemem a zakryjte i okraje. Posypeme drobenkou, kterou jsme získali z odříznutého těsta.
- Koláč nechte 2-3 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Nakrájejte na kostky a podávejte.
Sdílejte tento recept, vaši přátelé si ho zamilují.