Vepřový plátek na smetaně s hráškem – vynikající oběd

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na vepřový plátek na smetaně s hráškem. Za recept děkujeme Martině. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

vepřový plátek na smetaně s hráškem – vynikající oběd
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na vepřový plátek na smetaně s hráškem:

Co budeme potřebovat:

  • 600 g vepřové pečeni
  • sůl, koření (výrazná směs, použila jsem čarodějku)
  • hladká mouka
  • 1 cibule
  • 1,5 lžíce sádla
  • 125 ml smetany
  • 150 g mraženého hrášku

Jak budeme postupovat:

1) Maso nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, osolíme, posypeme kořením a naklepeme. Na pánev si dáme rozehřát sádlo.

2) Plátky masa obalujeme po naklepání v hladké mouce, vkládáme na pánev a osmažíme z obou stran. Do zbylého výpeku dáme cibuli nakrájenou na kostičky a také osmahneme.

3) Poté maso a cibuli dáme do hrnce /použila jsem papiňák/,  mírně podlijeme vroucí vodou nebo vývarem, ještě přisypeme koření, trochu soli a dusíme. V papiňáku jsem nechala “pískat” 25 minut, pak vypnula, nechala dojít.

4) Poté maso opatrně vyjmeme a do omáčky přidáme smetanu. Pokud je šťáva moc řídká, rozkvedláme nejdříve ve smetaně trochu hladké mouky. Nakonec přidáme hrášek (už rozmrzlý), ale ten už jen necháme přejít varem. Dochutíme. 

5) Podáváme s houskovým knedlíkem. Já k tomu příště zvolím raději rýži i když doma neprotestovali a chutnalo jim s knedlíkem.