Tradiční švestkové kuličky z bramborového těsta – jako od babičky

Švestkové kuličky z bramborového těsta potřené máslem, posypané mákem a cukrem. Jedno z nejlepších tradičních jídel. Dezert nebo hlavní jídlo? Vzpomínám si, že u nás doma se knedlíky vždycky vařily jako sladké hlavní jídlo. Když je dělám, vždycky si vzpomenu na naši babičku. Na přípravu těsta použila jednoduchý recept a já se o něj s vámi ráda podělím.

tradiční švestkové kuličky z bramborového těsta
Zdroj: kochen-kueche.com
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
  • 800 g brambory
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka sůl
  • 20 ks menší švestky
  • podle chuti rozpuštěné máslo, strouhanka, mák, ořechy, granko, moučkový cukr


Jak budeme postupovat:

  • Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno.
  • Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou.
  • Na pracovní ploše smíchejte brambory, mouku, vejce a sůl. Vypracujte nelepivé těsto. Po částech ho rozválejte na asi 3 mm a vykrajujte kolečka (pomocí skleničky nebo hrníčku) o průměru asi 6 cm. Na každé kolečko položte na plátky nakrájenou a vypeckovanou švestku. Zavřete je a srolujte do kuličky mezi dlaněmi.
  • Kuličky vařte v osolené vodě, dokud všechny nevyplavou na hladinu. Poté ještě několik minut povařte, aby těsto nebylo syrové.
  • Podávejte posypané cukrem a s opečenou strouhankou nebo podle chuti mletým mákem, ořechy… a přelité rozpuštěným máslem.

Přejeme dobrou chuť!

tradiční švestkové kuličky z bramborového těsta – jako od babičky
Zdroj: kochen-kueche.com

Pokud Vás tento skvělý recept na švestkové kuličky z bramborového těsta zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na domácí kváskové buchty s mákem a ořechy připravené podle tradičního babiččina receptu!