Griliášové řezy – recept na vánoční cukroví

Přemýšlíte o tom, jaké budete letos péct cukroví? Pak jste tu správně. Vánoční cukroví by nemělo za žádnou cenu chybět na svátečním stole. Ať už se raději držíte tradičních druhů nebo rádi zkoušíte něco nového, vždy je dobré myslet na pečení s velkým předstihem. My Vám dnes ukážeme krok za krokem, jak si připravit griliášové řezy, které chutnají opravdu lahodně.

griliášové řezy – recept na vánoční cukroví
Zdroj: Monika Hodanová

Recept na griliášové řezy:

Co budeme potřebovat:

  • 250 g cukr krupice
  • 1 plechovka slazené Salko
  • 300g vlašských ořechů nasekaných na hrubo
  • 5 ks suchých oplatek

Všechny suroviny při pokojové teplotě.


  1. Ve vyšším hrnci si postupně rozpustíme cukr na karamel. Vždy přisypu trochu cukru, rozpustím a zase přisypu až se rozpustí všechno.
  2. Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme k cukru a mícháme až se vše rovnoměrně rozpustí.
  3. Vlijeme kondenzované mléko a opět vymícháme vše do hladké hmoty.
  4. Přimícháme nasekané ořechy.
  5. Necháme lehce vychladnout, ale směs musí být teplá, aby se hezky roztírala.
  6. Já směs rozdělila na čtyři stejné díly, aby byla rozetřena vždy ve stejné vrstvě mezi pět oplatek (Můžete rozdělit například na dva díly a mít tak vyšší vrstvu mezi třemi oplatkami, záleží na Vás).
  7. Opatrně roztíráme na oplatky, vždy přitisknu další oplatkou.
  8. Celé přikryji potravinářskou folii, zatížím například krabicovým mlékem a dám do druhého dne vychladit a ztuhnout do ledničky.
  9. Ostrým zoubkovaným nožem zakrojím okraje, aby byly krásně hladké.
  10. Krájím na malé kostičky nebo čtverečky dle Vás.

Doporučujeme také vyzkoušet skvělý recept na – Ořechy plněné krémem – recept na vánoční cukroví