Úžasné zdravé benefity Tea Tree olejíčku: Mnoho výhod nejen pro pokožku!

Pokud skutečně existuje něco jako kouzelný lektvar v oblasti zdraví a krásy, pravděpodobně nejblíže k němu má olejíček z čajovníku – Tea tree oil. Pro ty, kteří nejsou příliš obeznámeni s přínosy oleje, ne, neposkytuje okamžité uzdravení a ani se díky němu nestanete nesmrtelní. Ovšem poskytuje celou řadu jiných benefitů, které Vás zachrání od nepříjemností!

Tea Tree olej je esenciálním olejem, který má pro pokožku mnoho výhod. Je to alternativa ke konvenční léčbě. Lze ho použít k léčbě stavů a symptomů, které postihují kůži, nehty i vlasy. Může být také použit jako deodorant, repelent proti hmyzu nebo ústní voda. Při lokálním použití může olej z čajovníku léčit určitá kožní onemocnění nebo zlepšit celkový vzhled vaší pokožky.

Pojďme se tedy podívat na konkrétní benefity, který tento olej přináší.

1. Pomáhá proti akné

Jednou z přínosů tohoto olejíčku je spolehlivé vyčištění pleti od akné. Jeho antimikrobiální vlastnosti jsou schopny odblokovat mazové žlázy, které způsobují akné a dezinfikují póry. V drogériích jistě často na pleťové produkty s přísadou Tea Tree oleje narazíte.

2. Lék na houbovou infekci nehtů

Plísňové infekce nehtů jsou celkem běžné. Ačkoli nejsou nebezpečné, mohou být nevzhledné. Naštěstí, je prokázáno, že olej z čajovníku je vhodným prostředkem, jak s infekcí bojovat. Můžete použít několik kapek oleje z čajovníku nebo jej smíchat se stejným množstvím kokosového oleje a aplikovat na postižené místo.

3. Konec lupů ve vlasech

Svědění hlavy kvůli lupům může být pro lidské životy poměrně destruktivní z hlediska pohody a vzhledu. Chcete -li snížit výskyt lupů, zkuste při mytí vlasů přidat několik kapek oleje z čajovníku do šamponu. V jedné studii dosáhla skupina, která používala šampon obsahující olej z čajovníku, 40% zlepšení v boji proti lupům. 

4. Může být použit jako deodorant

Antibakteriální účinky oleje z čajovníku mohou pomoci kontrolovat zápach podpaží související s pocením. Zkuste smíchat kapky olejíčku a hezkých vonných esenciálních olejů, jako je například levandule, a aplikujte je, abyste po celý den nádherně voněli.

5. Je dobrý pro vaše orální zdraví

Některé studie ukázaly, že olejíček může mít schopnost vyléčit zánět dásní. Jeho antibakteriální vlastnosti zabíjejí bakterie a snižují zubní kaz. Chcete-li si vyrobit vlastní ústní vodu bez chemikálií, jednoduše přidejte kapku oleje z čajovníku do šálku teplé vody, důkladně promíchejte a asi 30 sekund kloktejte v ústech.
Stejně jako ostatní ústní vody by se čajovníkový olej neměl polykat. Při požití může být toxický.

Zdroj: Primainspirace.cz
6. Pomáhá uklidnit ekzém

Svrbivá kůže může docela nepříjemně narušit život. Ekzém, který je zánětem kůže z mnoha důvodů, může být také zmírněn vlastnostmi oleje z čajovníku. Pokud trpíte ekzémem, zkuste míchat pět kapek olejíčku s pěti kapkami levandulového oleje a aplikujte ho denně na postižené místo.

7. Pomáhá ošetřovat plíseň nohou

Pravděpodobně jedním z hlavních důvodů, proč je čajovníkový olej tak oblíbený, je ošetření Tinea Pedis (plíseň nohou), která se v teplém a vlhkém prostředí rozrůstá. Studie ukázaly, že olej z čajového keře má protiplísňové vlastnosti a jeho aplikace na postiženou oblast jednou nebo dvakrát denně po dobu 30 dnů může velice pomoci.

8. Univerzální čistič

Olej z čajovníku je též skvělým univerzálním čističem, který dezinfikuje povrchy bez zanechání stop chemikálií, se kterými byste nechtěli, aby se vaši členové rodiny nebo domácí mazlíčci dostali do kontaktu.

9. Odpuzovač hmyzu

Olej z čajovníku může pomoci odpudit otravný hmyz. Olej má typické kafrové aroma, které není člověku nepříjemné, ale komáři a jiný hmyz ho nesnášejí! Z pár kapek olejíčku a vody si tak můžete vyrobit vlastní přírodní repelent bez chemikálií.

10. Desinfekce na ruce

Olej z čajovníku je ideálním přírodním dezinfekčním prostředkem na ruce. Studie ukázaly, že zabíjí několik běžných bakterií a virů odpovědných za způsobování nemocí.

Jak tedy vidíte, čajovníkový olej může být nápomocný z mnoha důvodů. Tento olej však není žádný zázračný lék. U některých lidí může ve skutečnosti po použití dojít k podráždění pokožky nebo alergické reakci. Proto s ním zprvu jednejte s opatrností. Celkově však čajovníkový olej slouží mnoha účelům a je super produktem, který je dobrý mít po ruce.