Domů Recepty

Tvarohová buchta s borůvkami a citronovou polevou

Tvarohová buchta s borůvkami a citronovou polevou
Zdroj: Rena Peksova

Tato tvarohová buchta s borůvkami je nadýchaná, vláčná a dokonale voňavá. Kombinace máslového drobenkového těsta, jemného tvarohovo-mascarponového krému a šťavnatých borůvek vytváří dezert, který se rozplývá na jazyku. Ideální ke kávě, jako víkendový moučník nebo letní pochoutka. Díky citronové polevě má osvěžující chuť a krásný lesklý vzhled.

Další fantastické tipy na využití tvarohu naleznete zde: INSPIRACE NA RECEPTY S TVAROHEM.

Tvarohová buchta s borůvkami a citronovou polevou

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1½ lžíce prášku do pečiva
  • 150 g změklého másla

Na tvarohovou náplň:

  • 600 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g mascarpone
  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 2 vanilkové cukry

Na citronovou polevu a dokončení:

  • 300 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 75 g moučkového cukru
  • 1½ lžíce citronové nebo limetkové šťávy

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Do mísy nasypte hladkou mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo a rukama nebo pomocí mixéru vytvořte směs připomínající drobenku.

Dvě třetiny těsta nasypte do vymazané formy (20×25 cm), rovnoměrně rozprostřete a přimáčkněte ke dnu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Zbytek těsta dejte do lednice.

2. Příprava tvarohové náplně:

V míse vyšlehejte tvaroh, mascarpone, vejce, cukr, sůl a vanilkový cukr do hladkého krému.

3. Sestavení buchty:

Na předpečený korpus nalijte tvarohovou směs, rovnoměrně ji rozetřete a posypte borůvkami. Poté navrch nasypte zbylé těsto z lednice jako drobenku.

Kynutý koláč s meruňkami a tvarohem

4. Pečení:

Pečte v troubě na 180 °C po dobu 65–75 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu a náplň zpevní.

5. Dokončení a poleva:

Nechte buchtu zcela vychladnout při pokojové teplotě.
Smíchejte moučkový cukr s citronovou (nebo limetkovou) šťávou a vytvořte hladkou polevu. Tou pak buchtu lehce přelijte nebo pokapejte.

6. Podávání:

Buchtu nakrájejte na kostky a podávejte samotnou, s čerstvým ovocem nebo šlehačkou. Nejlépe chutná lehce vychlazená – osvěžující, jemná a plná chuti borůvek.

Zdroj: Rena Peksova

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!