
Tato tvarohová buchta s borůvkami je nadýchaná, vláčná a dokonale voňavá. Kombinace máslového drobenkového těsta, jemného tvarohovo-mascarponového krému a šťavnatých borůvek vytváří dezert, který se rozplývá na jazyku. Ideální ke kávě, jako víkendový moučník nebo letní pochoutka. Díky citronové polevě má osvěžující chuť a krásný lesklý vzhled.
Další fantastické tipy na využití tvarohu naleznete zde: INSPIRACE NA RECEPTY S TVAROHEM.
Tvarohová buchta s borůvkami a citronovou polevou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- špetku soli
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1½ lžíce prášku do pečiva
- 150 g změklého másla
Na tvarohovou náplň:
- 600 g tvarohu ve vaničce
- 250 g mascarpone
- 2 vejce
- 100 g krupicového cukru
- špetku soli
- 2 vanilkové cukry
Na citronovou polevu a dokončení:
- 300 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 75 g moučkového cukru
- 1½ lžíce citronové nebo limetkové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Do mísy nasypte hladkou mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo a rukama nebo pomocí mixéru vytvořte směs připomínající drobenku.
Dvě třetiny těsta nasypte do vymazané formy (20×25 cm), rovnoměrně rozprostřete a přimáčkněte ke dnu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Zbytek těsta dejte do lednice.
2. Příprava tvarohové náplně:
V míse vyšlehejte tvaroh, mascarpone, vejce, cukr, sůl a vanilkový cukr do hladkého krému.
3. Sestavení buchty:
Na předpečený korpus nalijte tvarohovou směs, rovnoměrně ji rozetřete a posypte borůvkami. Poté navrch nasypte zbylé těsto z lednice jako drobenku.
4. Pečení:
Pečte v troubě na 180 °C po dobu 65–75 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu a náplň zpevní.
5. Dokončení a poleva:
Nechte buchtu zcela vychladnout při pokojové teplotě.
Smíchejte moučkový cukr s citronovou (nebo limetkovou) šťávou a vytvořte hladkou polevu. Tou pak buchtu lehce přelijte nebo pokapejte.
6. Podávání:
Buchtu nakrájejte na kostky a podávejte samotnou, s čerstvým ovocem nebo šlehačkou. Nejlépe chutná lehce vychlazená – osvěžující, jemná a plná chuti borůvek.

Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Nejlepší jablečný koláč s tvarohem a pudinkem: Snadný recept s mnoha náplněmi
- Rychlý kynutý koláč s tvarohem a borůvkami: Recept na nadýchaný dezert
- Dvoubarevná buchta s tvarohem
Přečtěte si také:
- Brambory nastrouháme a položíme na ně plátky vepřové pečeně – Vynikající oběd z trouby
- Vynikající Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem ze zakysané smetany
- Prohlédněte si úžasnou proměnu starého balkonu, kterou si provedla sama rodina za pár korun
- Recept na luxusní chlebíčkovou pomazánku, kterou si každý zamiluje
- Křehké máslové sušenky s otisky – voňavé po citronu, skořici a kakau














































