
Linecký koláč je nadčasovým dezertem, který spojuje jemné máslové těsto s tvarohovou náplní a sezónním ovocem. V této verzi se snoubí tradiční receptura s lehkou tvarohovou náplní, kterou doplňují meruňky, třešně a jahody. Ideální volba pro letní odpoledne nebo nedělní posezení s kávou.
Ingredience
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 70 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- 1 tvaroh
- 1 cottage (mixovaný, hustší) s proteinem (nebo použijte 2 tvarohy)
- 1 vejce
- ½ balení vanilkového pudinku
- Cukr dle chuti
- Ovoce dle chuti – například meruňky, třešně a jahody
Postup
1. Příprava těsta
Všechny suroviny na těsto spojíme a vypracujeme hladké linecké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici.
2. Příprava náplně
Tvaroh a cottage smícháme dohromady (cottage předem rozmixujeme, aby byla směs jemná). Přidáme vejce, vanilkový pudink a cukr dle chuti. Vznikne krémová tvarohová náplň.
3. Sestavení koláče
Těsto rozdělíme na dvě části – větší část rozválíme a vyložíme jí dno a okraje vymazané a vysypané formy. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a poklademe ovocem.
Zbylou část těsta můžeme nastrouhat navrch, vytvořit mřížku nebo použít jako drobenku.
4. Pečení
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 35–45 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto propečené.
Tipy
- Ovoce: Můžete použít i mražené, ale vždy ho nechte důkladně okapat.
- Zdravější verze: Cukr lze nahradit xylitolem nebo jiným alternativním sladidlem.
- Cottage: Pokud nemáte cottage s proteinem, použijte běžný a zvažte přidání trochu pudinku navíc pro zahuštění.
Závěr
Linecký koláč s tvarohovou náplní a ovocem je ideálním kompromisem mezi klasickým koláčem a svěžím letním dezertem. Je jednoduchý na přípravu, krásně drží tvar a díky šťavnatému ovoci je lahodně vláčný. Vyzkoušejte a dopřejte si kousek domácí pohody.