Linecký koláč s tvarohem a ovocem: Křehká klasika s letní náplní

Zdroj: Miroslava Beková

Linecký koláč je nadčasovým dezertem, který spojuje jemné máslové těsto s tvarohovou náplní a sezónním ovocem. V této verzi se snoubí tradiční receptura s lehkou tvarohovou náplní, kterou doplňují meruňky, třešně a jahody. Ideální volba pro letní odpoledne nebo nedělní posezení s kávou.

Ingredience

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Náplň

  • 1 tvaroh
  • 1 cottage (mixovaný, hustší) s proteinem (nebo použijte 2 tvarohy)
  • 1 vejce
  • ½ balení vanilkového pudinku
  • Cukr dle chuti
  • Ovoce dle chuti – například meruňky, třešně a jahody

Postup

1. Příprava těsta

Všechny suroviny na těsto spojíme a vypracujeme hladké linecké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici.

2. Příprava náplně

Tvaroh a cottage smícháme dohromady (cottage předem rozmixujeme, aby byla směs jemná). Přidáme vejce, vanilkový pudink a cukr dle chuti. Vznikne krémová tvarohová náplň.

3. Sestavení koláče

Těsto rozdělíme na dvě části – větší část rozválíme a vyložíme jí dno a okraje vymazané a vysypané formy. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a poklademe ovocem.

Zbylou část těsta můžeme nastrouhat navrch, vytvořit mřížku nebo použít jako drobenku.

4. Pečení

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 35–45 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto propečené.

Tipy

  • Ovoce: Můžete použít i mražené, ale vždy ho nechte důkladně okapat.
  • Zdravější verze: Cukr lze nahradit xylitolem nebo jiným alternativním sladidlem.
  • Cottage: Pokud nemáte cottage s proteinem, použijte běžný a zvažte přidání trochu pudinku navíc pro zahuštění.

Závěr

Linecký koláč s tvarohovou náplní a ovocem je ideálním kompromisem mezi klasickým koláčem a svěžím letním dezertem. Je jednoduchý na přípravu, krásně drží tvar a díky šťavnatému ovoci je lahodně vláčný. Vyzkoušejte a dopřejte si kousek domácí pohody.