Připravte si tyto vynikající švédské masové kuličky jako z Ikey: Jednoduché a chutné

Připravte si ikonické švédské masové kuličky s lahodnou smetanovou omáčkou v pohodlí domova. Tento recept přináší autentickou chuť, kterou znáte z oblíbených restaurací IKEA. Skvělé na oběd či večeři!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: youtube.com/SOS kuchyňa

Švédské masové kuličky jako z Ikey

Co budeme potřebovat:

Na masové kuličky:

  • 700–800 g mletého masa (80 % hovězího, 20 % vepřového)
  • 120 g cibule, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku (asi 6 g), prolisovaný
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 60 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje na smažení

Na omáčku:

  • 40 g másla
  • 15 g hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 150 ml smetany na vaření

Jak budeme postupovat:

1. Cibuli jemně nasekáme, česnek prolisujeme. V míse smícháme mleté maso, cibuli, česnek, sůl, pepř, strouhanku a vejce. Vše důkladně promícháme a necháme směs odpočívat v lednici 1 až 2 hodiny. Poté ze směsi tvarujeme masové kuličky.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a kuličky smažíme 10 až 12 minut, dokud nejsou zlatavé ze všech stran. Předem předehřejeme troubu na 180 až 200 °C a smažené kuličky pečeme 35 až 40 minut.

3. Na omáčku rozehřejeme máslo v hrnci, přidáme mouku a mícháme, dokud mouka nezíská zlatavou barvu. Postupně přiléváme hovězí vývar a promícháváme, aby nevznikly hrudky. Přidáme hořčici, sójovou omáčku, sůl a pepř. Omáčku necháme chvíli redukovat na mírném ohni, poté přidáme smetanu a vaříme ještě 1 až 2 minuty.

4. Masové kuličky podáváme přelité smetanovou omáčkou. Jako příloha je ideální bramborová kaše, rýže nebo těstoviny.

VIDEO RECEPT:

Vyzkoušejte také:


Tipy:

  • Kvalitní maso je základ: Směs hovězího a vepřového s vyšším obsahem tuku zajistí šťavnaté kuličky.
  • Strouhanka pro lehkost: Pomáhá absorbovat vlhkost a zajišťuje nadýchané kuličky.
  • Nechte směs odpočinout: Masové kuličky si lépe udrží tvar při vaření.
  • Omáčka je klíčová: Bohatá smetanová omáčka povznese tento pokrm na další úroveň.
  • Experimentujte s přílohami: Kromě bramborové kaše zkuste těstoviny, rýži nebo i pečenou zeleninu.

Závěr:

Domácí švédské masové kuličky jsou skvělým způsobem, jak přinést do vaší kuchyně kousek skandinávské tradice. Tento recept je jednoduchý, chutný a potěší celou rodinu. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami!

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.