Pokud hledáte rychlé a výživné jídlo, které potěší celou rodinu, zapečená růžičková kapusta je tou správnou volbou. Kombinace jemné bešamelové omáčky, voňavého parmazánu a svěží pažitky vytváří lahodnou harmonii chutí, která povýší tuto skromnou zeleninu na skutečnou delikatesu. Tento recept je ideální jako lehký oběd, večeře nebo příloha k masu, která zaujme nejen svou chutí, ale i krásně zlatavou kůrkou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečená růžičková kapusta s pažitkou, parmazánem a bešamelovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 600 g růžičková kapusta
- voda
- sůl
Bešamelová omáčka:
- 30 g másla
- 30 g univerzální mouky
- 300 ml mléka
- sůl – podle chuti
- 1 vejce
Ostatní:
- olivový olej – na potření zapékací mísy
- zelená pažitka – podle chuti
- 40 g strouhanky
- 40 g parmazán
Jak budeme postupovat:
1. Příprava růžičkové kapusty: Očistěte kapustu a vložte ji do hrnce. Zalijte vodou tak, aby byla kapusta ponořená a osolte. Vařte na mírném ohni do změknutí (asi 12-15 minut), poté slijte, přendejte na talíř a nechejte chvíli stranou.
2. Bešamelová omáčka: V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Poté přisypejte hladkou mouku a za stálého míchání nechejte jemně zpěnit (cca 2 minuty). Postupně přilijte mléko a míchejte do hladké konzistence. Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne (asi 5 minut) a osolte podle chuti. Nakonec do omáčky vlijte vejce a důkladně promíchejte, aby byla omáčka hladká a krémová.
3. Zapékací mísu vymažte trochou olivového oleje. Na dno zapékací mísy rozetřete první vrstvu bešamelové omáčky. Poté na omáčku rozprostřete uvařenou růžičkovou kapustu a přelijte ji druhou vrstvou omáčky. Na závěr posypejte nasekanou zelenou pažitkou, rovnoměrně nasypejte strouhanku a bohatě zasypejte strouhaným parmazánem. Čím více parmazánu použijete, tím bude pokrm chutnější a sytější!
4. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 180 °C, dokud povrch nebude zlatavý a křupavý.
Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.