Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem

Připravte se na chuťový zážitek s našimi hovězími plátky ve vlastní šťávě, podávanými se slovenskou rýží s hráškem. Tento tradiční pokrm kombinuje kvalitní hovězí maso, pomalu vařené do měkkosti ve vlastní šťávě, s jemnou rýží obohacenou o svěží zelený hrášek. Ideální volba pro oběd nebo večeři.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 kg hovězího masa z nožiny
  • 2 cibule
  • 2 l vody
  • 3 bobkové listy
  • černý pepř
  • 2 ČL kmínu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • rostlinný olej

Na zápražku:

  • přibližně 75 ml rostlinného oleje
  • 4 PL hladké mouky
  • 2 PL mleté červené papriky
  • 300 ml studené vody

Na přílohu:

  • 500 g slovenské rýže (orzo)
  • 1 l vody
  • 300 g mraženého hrášku
  • 2 papriky
  • sůl
  • rostlinný olej

Jak budeme postupovat:

1. Na začátku nakrájejte hovězí maso. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky.

2. Do hrnce na sporáku nalijte olej, přidejte cibuli, osolte a smažte dozlatova.

3. Poté do hrnce přidejte maso, osolte a promíchejte.

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

4. Nalijte 50 ml vody, zamíchejte, přikryjte a vařte, dokud maso nepustí šťávu. Když maso pustí šťávu, do hrnce nalijte 2 l vody.

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

5. Přidejte kmín, bobkový list a černý pepř. Osolte, zamíchejte, přikryjte a vařte do měkka.

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

6. Do rajnice nalijte olej, přidejte mouku a během vaření míchejte, dokud nevznikne zápražka. Poté přidejte mletou papriku a míchejte, dokud směs nezhoustne. Zápražku odstavte z ohně, nalijte vodu a dobře promíchejte.

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

7. Hotovou zápražku nalijte do hrnce s masem a zamíchejte. Dochuťte černým pepřem a nechte vařit 20 minut.

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

8. Mezitím připravte rýži: Do hrnce nalijte olej a přidejte rýži. Promíchejte a rýži osmažte. Nalijte vodu a zamíchejte.

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

9. Přidejte mražený hrášek a na kostky nakrájenou papriku. Osolte, promíchejte a přikrytou rýži uvařte. Hotovo!

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz
Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

Dobrou chuť!

Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Zdroj: YouTube/Cesminaz

VIDEO RECEPT: