Připravte se na chuťový zážitek s našimi hovězími plátky ve vlastní šťávě, podávanými se slovenskou rýží s hráškem. Tento tradiční pokrm kombinuje kvalitní hovězí maso, pomalu vařené do měkkosti ve vlastní šťávě, s jemnou rýží obohacenou o svěží zelený hrášek. Ideální volba pro oběd nebo večeři.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Hovězí plátky ve vlastní šťávě se slovenskou rýží s hráškem
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg hovězího masa z nožiny
- 2 cibule
- 2 l vody
- 3 bobkové listy
- černý pepř
- 2 ČL kmínu
- sůl
- mletý černý pepř
- rostlinný olej
Na zápražku:
- přibližně 75 ml rostlinného oleje
- 4 PL hladké mouky
- 2 PL mleté červené papriky
- 300 ml studené vody
Na přílohu:
- 500 g slovenské rýže (orzo)
- 1 l vody
- 300 g mraženého hrášku
- 2 papriky
- sůl
- rostlinný olej
Jak budeme postupovat:
1. Na začátku nakrájejte hovězí maso. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. Do hrnce na sporáku nalijte olej, přidejte cibuli, osolte a smažte dozlatova.
3. Poté do hrnce přidejte maso, osolte a promíchejte.
4. Nalijte 50 ml vody, zamíchejte, přikryjte a vařte, dokud maso nepustí šťávu. Když maso pustí šťávu, do hrnce nalijte 2 l vody.
5. Přidejte kmín, bobkový list a černý pepř. Osolte, zamíchejte, přikryjte a vařte do měkka.
6. Do rajnice nalijte olej, přidejte mouku a během vaření míchejte, dokud nevznikne zápražka. Poté přidejte mletou papriku a míchejte, dokud směs nezhoustne. Zápražku odstavte z ohně, nalijte vodu a dobře promíchejte.
7. Hotovou zápražku nalijte do hrnce s masem a zamíchejte. Dochuťte černým pepřem a nechte vařit 20 minut.
8. Mezitím připravte rýži: Do hrnce nalijte olej a přidejte rýži. Promíchejte a rýži osmažte. Nalijte vodu a zamíchejte.
9. Přidejte mražený hrášek a na kostky nakrájenou papriku. Osolte, promíchejte a přikrytou rýži uvařte. Hotovo!
Dobrou chuť!