Jemné ovocné kostky se zakysanou smetanou a želatinou jsou dokonalým dezertem pro každou příležitost. Tento koláč kombinuje nadýchaný korpus, kyselkavost zakysané smetany a sladkost čerstvého ovoce, což vytváří vynikající harmonii chutí. Jestli hledáte něco, co by na stole zaujalo a zároveň potěšilo chuťové pohárky, tento recept je tou pravou volbou.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- Vajíčka: 6 ks
- Moučkový cukr: 6 polévkových lžic
- Polohrubá mouka: 5 polévkových lžic
- Prášek do pečiva: 1 balení
- Vanilkový pudink: 1 balení
- Citronová kůra
- Trocha oleje
K potření:
- Zakysaná smetana: 2 kelímky
- Tvaroh: 1 balení
- Cukr: 1 lžíce
- Ztužovač do šlehačky: 1,5
Na vrch:
- Ovoce podle chuti (ideálně bobulovité)
Želatina:
- Želatina v prášku: 2 balení (barva libovolná)
- Voda
Postup:
1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte vajíčka, moučkový cukr, polohrubou mouku, vanilkový pudink a citronovou kůru. Ušlehejte do pěny, dokud směs nezvětší svůj objem 2-3krát. Nakonec přidejte prášek do pečiva a kapku oleje.
2) Pečení korpusu: Těsto vlijte na vymazaný a krupicí posypaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 130°C asi 12 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.
3) Příprava krému: Smíchejte zakysanou smetanu, tvaroh, cukr a ztužovač do šlehačky. Nechte směs odstát.
4) Příprava ovoce: Ovoce nakrájejte na malé kousky nebo, pokud jde o drobné ovoce, stačí jej jen umýt.
5) Sestavení koláče: Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete smetanový krém, posypte připraveným ovocem a přelijte želatinou připravenou podle návodu.
6) Chlazení a podávání: Nechte koláč vychladnout a ztuhnout v chladničce. Poté podávejte a užívejte si každého sousta.
Legendární zákusek Mraky: Na tento recept se nechytá ani větrník z cukrárny, chutná úžasně
Závěr
Jemné ovocné kostky se zakysanou smetanou a želatinou jsou skvělou volbou pro slavnostní chvíle i běžné dny, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. Tento koláč je důkazem, že s jednoduchými ingrediencemi lze vytvořit něco opravdu úchvatného a chutného.