Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Připomeňte svým blízkým dětství tímto jednoduchým receptem. Připravte si domácí, vzdušné a měkké koblihy, které Vás vrátí do dob strávených s babičkou. Můžete je ozdobit polevou nebo jednoduše posypat moučkovým cukrem.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

Vzdušné a měkké smažené koblihy:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 300 ml teplého mléka 3,2 %
  • 50 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • přibližně 650 g mouky
  • 80 g měkkého másla
  • 12 g čerstvého droždí nebo 6 g sušeného droždí

Na polevu:

  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 5-6 kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce vody (pokojové teploty)

Ostatní:

  • rafinovaný slunečnicový olej – na smažení

Z těchto surovin získáte 22 koblih.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Do hluboké mísy nalijte teplé mléko a teplou vodu. Přidejte sůl, cukr, rozdrobené droždí a vejce. Smíchejte do hladka.

2) Přidejte polovinu mouky. Promíchejte lžící.

3) Přidejte zbývající polovinu mouky a změklé máslo. Znovu promíchejte lžící.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Poté těsto přeneste na desku posypanou zbylou moukou a pokračujte v hnětení rukama po dobu 5-6 minut. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a nelepivé.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Povrch potřete trochou oleje. Přikryjte je potravinovou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho 1,5-2 hodiny kynout na teplém místě.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

Vytvarujte koblihy:

1) Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu. Jemně ho prohněťte a rozdělte na 22 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky a položte je na pomoučený vál.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Přikryjte potravinovou fólií a nechte 15-20 minut odpočívat.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Uprostřed každé kuličky těsta udělejte pomoučenýma rukama důlek.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Koblihy smažte ve velkém množství rozpáleného oleje na mírném ohni z obou stran dozlatova.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte polevu:

1) Dobře promíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vodu.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Horké koblihy potřete polevou.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Pokud nemáte rádi polevu, můžete horké koblihy jednoduše posypat moučkovým cukrem.

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Koblihy podávejte s velkým potěšením!

Nadýchané jako obláček! Vzdušné a jemné koblihy jako od babičky
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!