Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Připomeňte svým blízkým dětství tímto jednoduchým receptem. Připravte si domácí, vzdušné a měkké koblihy, které Vás vrátí do dob strávených s babičkou. Můžete je ozdobit polevou nebo jednoduše posypat moučkovým cukrem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vzdušné a měkké smažené koblihy:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 ml teplého mléka 3,2 %
- 50 ml teplé vody
- 1 lžička soli
- 3 lžíce cukru
- 2 vejce
- přibližně 650 g mouky
- 80 g měkkého másla
- 12 g čerstvého droždí nebo 6 g sušeného droždí
Na polevu:
- 2 lžičky moučkového cukru
- 5-6 kapek citronové šťávy
- 1 lžíce vody (pokojové teploty)
Ostatní:
- rafinovaný slunečnicový olej – na smažení
Z těchto surovin získáte 22 koblih.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Do hluboké mísy nalijte teplé mléko a teplou vodu. Přidejte sůl, cukr, rozdrobené droždí a vejce. Smíchejte do hladka.
2) Přidejte polovinu mouky. Promíchejte lžící.
3) Přidejte zbývající polovinu mouky a změklé máslo. Znovu promíchejte lžící.
4) Poté těsto přeneste na desku posypanou zbylou moukou a pokračujte v hnětení rukama po dobu 5-6 minut. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a nelepivé.
5) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Povrch potřete trochou oleje. Přikryjte je potravinovou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho 1,5-2 hodiny kynout na teplém místě.
Vytvarujte koblihy:
1) Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu. Jemně ho prohněťte a rozdělte na 22 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky a položte je na pomoučený vál.
2) Přikryjte potravinovou fólií a nechte 15-20 minut odpočívat.
3) Uprostřed každé kuličky těsta udělejte pomoučenýma rukama důlek.
4) Koblihy smažte ve velkém množství rozpáleného oleje na mírném ohni z obou stran dozlatova.
5) Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.
Připravte polevu:
1) Dobře promíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vodu.
2) Horké koblihy potřete polevou.
3) Pokud nemáte rádi polevu, můžete horké koblihy jednoduše posypat moučkovým cukrem.
4) Koblihy podávejte s velkým potěšením!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!