Přijede k vám na návštěvu rodina a přátelé a vy je chcete pohostit lahodným zákuskem, který se skvěle hodí k voňavé kávě? Tento recept na zákusek je pro vás ideální. Trojité potěšení – kombinace krému, jemných sušenek a vlašských ořechů. Na nic nečekejte a začněte!
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 6 žloutků
- 170 g cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 100 ml mléka
- 600 ml mléka
- nakrájený margarín nebo máslo (pokojové teploty)
Těsto:
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce mouky
- 6 vaječných bílků
- 150 g cukru
- 2 lžíce mletých sušenek
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
Ostatní:
- 100 g rozpuštěné vychlazené čokolády
- 2 malé balíčky sušenek
Pro zdobení:
- strouhaná čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Žloutky a cukr dejte do oválné mísy a vyšlehejte.
2. Přidejte vanilkový pudink a 100 ml mléka a dobře promíchejte.
3. Do hrnce nalijte 600 ml mléka a přiveďte ho k varu. Když se mléko začne vařit, odstavte ho z ohně a vmíchejte do něho připravené ingredience a promíchejte.
4. Pak opět položte na oheň a vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
5. Horký krém přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
6. Prášek do pečiva a mouku dejte do jiné mísy a promíchejte lžíci.
7. Do jiné mísy dejte 6 bílků a trochu je promíchejte, aby se vytvořila pěna. Poté postupně přidávejte cukr a vymíchejte tuhý sníh.
8. Poté přidejte mleté sušenky a nasekané vlašské ořechy a lehce promíchejte metličkou.
9. Směs těsta protřepejte a rozprostřete na mastný papír do formy o rozměrech 22 x 35 cm.
10. Těsto vložte na 20-25 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
11. Z vychladlého krému odstraňte fólii a promíchejte ho. Přidejte margarín nebo máslo pokojové teploty a promíchejte mixérem.
12. Po upečení nechte těsto vychladnout a poté odstraňte mastný papír.
13. Krém rozdělte na 2 stejné díly. Do jedné části krému nalijte rozpuštěnou čokoládu a dostanete čokoládový krém.
14. Těsto potřete čokoládovým krémem a poté sušenky namočte do mléka a naskládejte. Navrch naneste žlutý čirý krém a rozetřete ho. Pak sušenky znovu namočte do mléka, položte na krém a přelijte zbylým čokoládovým krémem.
15. Povrch dortu ozdobte nastrouhanou čokoládou a dejte ho do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.
16. Podávejte ho s láskou a grácií.