Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Vyzkoušejte tyto ochucené masové kuličky s bramborovou kaší a salátem z čínského zelí. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Co budeme potřebovat:
Na bramborovou kaši:
- 700 g oloupaných brambor
- 30 g měkkého másla
- jeden žloutek
- 50 g sýra
- sůl – podle chuti
- ½ lžičky italských bylinek
Na masové kuličky:
- 300 g mletého masa
- 1 cibule
- 100 g sýra
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- ½ čajové lžičky papriky
Na salát:
- 200 g čínského zelí
- jedna velká mrkev
- 150 g konzervované kukuřice
- čerstvá petržel – podle chuti
- 2 lžíce majonézy
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- jedna lžička cukru
- ½ lžičky soli
- mletý černý pepř – podle chuti
- 1 lžíce citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Připravte bramborovou kaši: Oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte je do hrnce. Zalijte vodou a podle chuti osolte. Vařte, dokud nejsou hotové.
2. Uvařené brambory vyjměte z vody. Velmi dobře je rozmačkejte šťouchadlem a poté je smíchejte s měkkým máslem, strouhaným sýrem a italskými bylinkami. V případě potřeby přidejte trochu soli.
3. Poté, co bramborová kaše trochu vychladne, přidejte k ní žloutek. Velmi dobře promíchejte.
4. Z bramborové kaše vytvarujte 7 zhruba stejných kuliček a potřete si ruce olejem.
5. Připravte masové kuličky: Do hluboké mísy vložte mleté maso, cibuli rozmačkanou v mixéru, sýr nastrouhaný najemno, papriku, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Vše promíchejte a prohněťte rukama.
6. Z masové směsi vytvarujte 7 zhruba stejných karbanátků a potřete si ruce olejem.
7. Sestavte pokrm: Bramborové koule položte na kulatý, olejem vymazaný plech o průměru 24 cm. Trochu je rukou zploštěte a pak do středu každého z nich udělejte skleničkou důlek. Nakonec povrch “hnízd” uhlaďte rukama tak, aby na nich nevznikly praskliny.
8. Masové kuličky položte na bramborová hnízda.
9. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Program zdola nahoru, umístěte jej na prostřední stojan. Pečte 40 minut.
10. Vyjměte z trouby a podle potřeby posypte nasekaným koprem. Nechte mírně vychladnout.
11. Mezitím připravte salát: Čínské zelí nakrájejte na poměrně silné proužky (můžete nahradit zeleným salátem, pokud chcete). Vložte je do hluboké mísy.
12. Přidejte sůl a cukr. Zelí promíchejte a prohněťte rukama.
13. Mrkev nastrouhejte na struhadle, které ji promění v dlouhé tenké proužky (můžete ji nakrájet nožem).
14. Nasekejte petrželku.
15. Do mísy s připraveným zelím přidejte plátky mrkve, rozdrobenou petržel, kukuřici, česnek prolisovaný lisem na česnek, citronovou šťávu, zakysanou smetanu, majonézu a mletý černý pepř podle chuti. Promíchejte
Přejeme vám dobrou chuť.